IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mtel отчита близо 8% спад на приходите през второто тримесечие

Българският пазар е повлиян от икономическата обстановка и намаленията на цените вследствие на регулаторна намеса, коментират от оператора

16:02 | 17.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Приходите на Mtel намаляват. <em>Снимка: БТА</em></p>

Приходите на Mtel намаляват. Снимка: БТА

Въпреки че броят на абонатите на първия български мобилен оператор Mtel са се увеличили с 1% до 5,241 млн. души през второто тримесечие на 2011 г., приходите на компанията са намалели със 7,9% на годишна база, съобщиха от оператора.

През второто тримесечие на 2011 година приходите са намалели до 130,5 млн. евро в сравнение със 141,7 млн. евро за същия период на предходната година. Оперативните разходи са повлияни от консолидирането на двата оператора „Спектър Нет“ и „Мегалан“.

Печалбата преди данъци и амортизации е намаляла с 43,5%, достигайки 18,9 млн. лв.

От компанията отчитат, че българският пазар остава повлиян от икономическата обстановка и намаленията на цените вследствие на регулаторна намеса. Влияние е оказала и силна конкуренция. Въпреки тези фактори делът на абонатите на договор с Mtel се е увеличил от 62,1% до 66,7%.

В края на второто тримесечие пазарният дял остава 49,3%. Продължаващото активно търсене на мобилни решения за пренос на данни води до 121,5% увеличение на базата абонати на мобилен широколентов интернет до повече от 161 600 клиенти.

„Запазва се и тенденцията за увеличено търсене на фиксирани широколентови решения и фиксираните широколентови линии са вече повече от 95 700. Общо фиксираните линии за достъп са в размер на 101 200 линии през второто тримесечие на настоящата година“, се казва още в съобщението.

Намалялото потребление на клиентите на договор, както и засилената конкуренция през второто тримесечие, доведоха до спад на приходите от трафик и месечна такса.

Приходите от продажби на стоки са се увеличили леко поради продължаващото търсене на мобилни телефони от по-висок ценови клас.

През второто тримесечие на 2011 г. приходите от стационарни широколентови услуги, IPTV и услуги, свързани с фиксирани линии, са в размер на 4,8 милиона евро. Средният приход от линия (ARPL) възлиза на 15,2 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
radkoDI
преди 12 години
Най-вероятно сте прави че са кожодери. За мен това ми стана ясно преди 7-8 години, когато се отказах от тях и за което не съжалявам. Тъй като сме "пазарна иконимика" се преместете при друг оператор, пък дано този си направи изводите. Тъй като пак сме "пазарна икономика" пак в кавички "правата" ни са като нея - дадени, може би потърсени, но изглежда съвсем не отстоявани от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Тези са супер-нагли кожодери!Главорези направо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
това НЕ е ВЯРНО. Чисто и просто свикнаха да дерат потребителите живи по 5 кожи в година и отчитаха печалби по-голями от ВОДАфон и ДОЙЧЕтелеком и сегашните резултати от намалените приходи направо им разваля и сън и храносмилане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още