IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WikiLeaks публикува 100 хил. нови документа на Държавния департамент на САЩ

Основателят на сайта Джулиан Асандж и съдружниците му са "разочаровани" от липсата на медиен интерес

16:02 | 26.08.11 г.
WikiLeaks публикува 100 хил. нови документа на Държавния департамент на САЩ

Сайтът WikiLeaks публикува близо 100 хил. нови документа на Държавния департамент на САЩ, част от които са били засекретени от американските власти, предаде ИТАР-ТАСС.

Организацията започна да качва данните снощи. "До края на деня смятаме да огласим към 100 хил. телеграми от посолства на САЩ из цял свят", се твърди на страницата на WikiLeaks в социалната мрежа Twitter.

Документите съдържат деликатни подробности за дейността на американски дипломати в Унгария, Аржентина, Египет, Китай и много други държави, посочва агенцията.

Една от телеграмите, засягащи Русия, носи дата 3 април 2009 г. Тогавашният посланик на САЩ в България, а днес в Русия, Джон Байърли констатира, че руската компания "Атомстройекспорт" "усърдно се стреми да получи договори за изграждане на 11 нови ядрени реактора в Индия, България и Украйна".

"Компанията преговаря за още шест реактора (два в Китай и споразумение "строителство-собственост-експлоатация" за обект с четири реактора в Турция)", пише дипломатът. Според него обаче "пречките, свързани с паричните ресурси, недостатъчните производствени възможности и недостигът на квалифицирани специалисти пораждат съмнения дали "Атомстройекспорт" ще може да осъществи всичките си планове в най-близко бъдеще".

Американски медии писаха вчера, че стоте хиляди грами са част от 250-те хиляди документа на Държавния департамент, притежавани от WikiLeaks и започнали да изплуват периодично миналата година в публичното пространство. До момента организацията подгряваше обществения интерес, като ги пускаше на малки порции, напомня ИТАР-ТАСС.

Според източник на Ройтерс, контактувал с близкото обкръжение на основателя на сайта Джулиан Асандж, причина за масовото разпространение на документи са опасенията на активистите от WikiLeaks, че медиите губят желание да поместват публикации въз основа на материалите на сайта. Асандж и съдружниците му били "разочаровани" от липсата на медиен интерес, посочил източникът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още