IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows 8 – по-лека и бърза

Заради сензорното си управление новата операционна система се превръща в първия сериозен опит на Microsoft да конкурира Apple при таблетите

13:24 | 14.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center;">
	Стивън Синофски представя новата операционна система пред партньорите на Microsoft. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Синофски представя новата операционна система пред партньорите на Microsoft. Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен гигант Microsoft не се стесни да представи пред над 5000 разработчици на софтуер, присъстващи на годишната конференция BUILD, най-сериозната промяна в своя компютърен бизнес от Windows 95 насам, предаде ComputerWorld.

И макар че новата операционна система Windows 8 вече беше отчасти представена, едва сега повечето от най-важите въпроси от изминалите месеци получиха своя отговор.

Крайъгълният камък е универсалността на системата - потребителите няма да са принудени да избират платформа за компютър или за таблет. Те вече няма да са с ограничени приложения и начините на употреба в зависимост от избора си, защото новият Windows 8 може да работи с устройства с диагонал на екрана и от 10, и от 27 инча.

Windows 8 не е само поредната операционна система, но ще има решаващо значение за това дали Microsoft ще остане в сърцето на компютрите във време, когато индустрията вече се разраства отвъд РС-тата, коментира CNET.

Вместо познатия от сегашните операционни системи фото десктоп с икони на програми и файлове, новият Metro интерфейс се отличава с квадратни или правоъгълни „плочки". Това е и Start-менюто. Някои от тези плочки са статични, като например Internet Explorer и Control Panel, но други имат и динамично съдържание, като календарът например съвсем интиуативно подсказва за предстоящи срещи. 

Функцията Windows To Go позволява преместване на операционната система и всички потребителски данни на USB носител

Почти цялата навигация става чрез жестове. В новата операционна система са активни и четирите страни на екрана, като на всяка една има скрити различни бутони и функции - плъзване върху лявата част превключва приложенията и програмите, дясната страна крие лентата с допълнителни инструменти (търсене, споделяне, настройки), а долната или горната страна показва контекстните менюта за активното приложение. 

Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Като излезе ще видим.На такива представяния винаги се набляга на новите неща, но нерешените проблеми водят до не/успеха на операционната система. Основния коз на Ейпъл е качеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още