IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилната мрежа на Лондон няма да издържи по време на Олимпиадата

British Telecom ще инсталира в столицата 500 000 WLAN-хотспота, за да гарантира по-добро обезпечение на интернет достъпа

10:20 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мобилната мрежа в Лондон може да не издържи натоварванията по време на Олимпиадата. <em>Снимка: Nokia</em></p>

Мобилната мрежа в Лондон може да не издържи натоварванията по време на Олимпиадата. Снимка: Nokia

Лондонският кмет Борис Джонсън смята, че мобилните мрежи няма да издържат на натоварването по време на Олимпийските игри през 2012 г. Кметството и операторите работели усилено по подобряване на мрежата, но голямото натоварване щяло да я докара до границите на възможностите, заявява Джонсън пред The Telegraph.

„Трябва да сме реалисти. По време на мъжкия финал на 100 метра хората ще искат да пращат и зареждат огромно количество данни, което ще натовари извънредно много мрежите. Внимаваме за това да инсталираме достатъчно антени, но оставам скептично настроен“, казва кметът.

Лондонското кметство обяви още, че един от най-големите оператори на Острова - British Telecom (BT), ще инсталира в столицата 500 000 WLAN-хотспота. Сега Джонсън призовава малките предприятия да ги изпробват.

По-рано обаче пред British Telecom обяви пред ZDNet, че няма да инвестира огромни суми в развитието на  WLAN-мрежа, за да се увеличи броя на сегашните 380 000 точки за достъп. Компанията щяла да разчита на естествения ръст, който можел да бъде подпомогнат и от някои нейни клиенти, които да предоставят своите рутери за обществено ползване.

Все пак от BT са планирали допълнителни инвестиции и около 630 телефонни клетки в Лондон ще бъдат дооборудвани като хотспотове.

По-рано през годината британските мобилни оператори се отказаха от амбициозната си идея да добавят покритие на своите мрежи в лондонското метро преди началото на следващите олимпийски игри.

В основата на забавянето на плановете е проблемният достъп до източници на електроенергия в тунелите и липсата на достатъчно подходящи места, където може да се инсталира телекомуникационното оборудване. Освен това физически достъп до тунелите на метрото е възможен само за по няколко часа на денонощие. От своя страна лондонското метро е най-старото в света и се характеризира с тунели, които са по-тесни от обичайното за съвременните стандарти. Освен това е вкопано доста дълбоко под земята, което още повече затруднява всяка една модернизация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още