IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС пуска честоти за четвърти GSM оператор

Обхватът е предназначен за изграждане на GSM, UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи

16:00 | 10.10.11 г.
КРС пуска честоти за четвърти GSM оператор

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обяви намерение за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 1800 мегахерца (MHz), съобщиха от институцията.

Процедурата е започнала в резултат на постъпили заявления за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа от страна на „Булсатком” АД и „Макс телеком” ООД при използване на два обхвата от честотния спектър.

Исканите честоти могат да се ползват за изграждане на GSM, UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи, като изборът на типа мрежа и съответстващите услуги е решение на инвеститора, който ще участва в процедурата, посочват от комисията.

Всички заинтересовани предприятия могат да подадат заявления за ползване на този спектър в срок до 21 дни от публикуване на съобщението в национален всекидневник.

В случай, че в посочения срок не постъпят други заявления, регулаторът ще предостави свободния радиочестотен спектър на операторите, които първоначално са заявили интерес към него, съобщават от КРС.

При проявен допълнителен интерес и в случай, че наличният свободен ресурс се окаже недостатъчен за ползване от всички лица, подали заявление, КРС ще обяви състезателна процедура.

От КРС обявиха намерение и за издаване на разрешение за ползване на радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез мрежа за широколентов безжичен достъп при използване на 40 MHz в обхват 3,5 GHz. Решението е в резултат на постъпило заявление за издаване на разрешение за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3,5 GHz от страна на „България кънект” ЕАД.

Ползването на този спектър е подчинено на принципа на технологичната неутралност, което позволява на предприятията сами да определят технологията, която ще използват за изграждане на своите мрежи. Към момента за осъществяване на електронни съобщения и предоставяне на електронни съобщителни услуги предприятията с действащи разрешения в обхват 3,5 GHz използват технологията WiMAX.

Услугите, предоставяни от предприятията в тази честотна лента, следва да бъдат насочени към осигуряването на широколентов достъп на крайни потребители, като конкретният им вид зависи от избраната технология.

Значителното увеличение на WiMAX скоростите към днешна дата дава възможност за приложения като бърз достъп до интернет, видео, видео-конферентна връзка, VoIP и др., както чрез фиксиран, така и чрез мобилен достъп.

В резултат на инициираната процедура следващите действия от страна на КРС ще са идентични на посочените при предоставянето на честотите в обхват 1800 MHz.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още