IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Инвестор.БГ е най-бързо развиващата се технологична компания в България

Три български компании попадат в годишната класация Fast 50 на Deloitte на 50-те най-бързо развиващи се технологични компании в Централна Европа

10:52 | 18.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Deloitte: Инвестор.БГ е най-бързо развиващата се технологична компания в България

Три български фирми попадат в класацията на одиторската компания Deloitte на 50-те най-бързо развиващи се технологични компании в Централна Европа. Родните компании са класирани на сравнително близки позиции: Инвестор.БГ – на 31-во място, E-CARD – 33-то място, и „Телерик“ – 34-то място, се казва в прессъобщение на одитора.

Класацията подрежда компаниите по 4-годишния ръст на приходите, който се изчислява на база отчетите за петте години от 2006 до 2010 г.

От българските компании Инвестор.БГ отбелязва най-висок ръст на приходите от 461% за периода, а E-CARD с ръста си от 420% се изкачва с 6 позиции нагоре (от 39-то място миналата година). 

„Това са забележителни резултати, като се има предвид усложненият икономически климат, в който компаниите са постигнали този висок ръст“, отбелязва Асен Димов, съдружник в „Deloitte България“. „Успешното представяне на трите български фирми в две поредни години е показателно за един наистина устойчив растеж“, коментира Димов успехите на българските компании в международната класация.

Румънският интернет търговец на самолетни билети Vola.ro оглавява класацията на Deloitte Technology Fast 50 за Централна Европа през 2011 г. с ръст на приходите от 6219% за разглеждания период. За първи път на върха се нарежда румънска компания, като по този начин прекъсва продължилото 7 години първенство на полски компании в съревнованието.

Изгряващата звезда тази година е полската биотехнологична компания Selvita S.A. с ръст от 2623% за последните три години. Междувременно миналогодишният фаворит – чешкият оператор на спортния интернет сайт LiveSport, минава на второ място в тазгодишната класация Fast 50.

Netmedia S.A., оператор на полски интернет портал и миналогодишните победители във Fast 50, печелят в категорията Big 5 тази година за това, че успяват да останат на върха за трета поредна година.

В класацията за 2011 г. участват компании от осем страни: България, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия, Унгария и Чехия. 19 компании влизат в класацията за първи път тази година.

Средният ръст за периода на класираните компании във Fast 50 достига 1068% в тазгодишната класация, което показва подобрение спрямо средния растеж от 967% в предходната.

В класацията доминират софтуерният сектор (представен от 22 компании) и интернет сектора (21 компании), следвани от телекомуникациите (5 компании) и две компании от други сектори. Подобно на 2010 г., 7 от 10-те най-бързо развиващи се фирми са от интернет сектора.

Полша е най-категорично представената страна с 20 компании в класацията, следвана от Чехия с 9 компании, Унгария и Румъния с по 6 компании.

Сред изводите, които налага Technology Fast 50 за Централна Европа тази година, са, че нивата на увереност за предстоящ ръст се покачват, а най-вероятният сценарий е за органичен ръст. Освен това мениджърите от компаниите са убедени, че най-големият потенциал за възвращаемост се очаква да се реализира в сферата на cloud computing. 

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ST
преди 12 години
Това ОК, ама печалбата къде е?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
marin.krumov
преди 12 години
Eeeee тва Инестора е най-най-мега развиващата се компания у светО ви казвам. Толкова е гОлема, колко 2-3 по-малки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още