IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска фирма планира чипове за по-евтини смартфони

Arm Holdings разработи силни процесори за смартфони на много ниска цена

09:49 | 24.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	На пазара може да се появят смартфони на цена под 100 долара. <em>Снимка:&nbsp;Qualcomm&nbsp;</em></p>

На пазара може да се появят смартфони на цена под 100 долара. Снимка: Qualcomm 

Британският разработчик на микрочипове Arm Holdings прави огромен технологичен скок: компанията представи нов процесор за изгодни, но много силни смартфони. Чипът е по-малък от досега познатите на пазара продукти, но ще е около пет пъти по-ефикасен, предаде DPA.

Продуктът ще допринесе за това още един милиард потребители да бъдат снабдени със смартфони, смятат от Arm Holdings. От 2013 г. чипът трябва да бъде внедряван в телефони, които могат да ползват интернет и които ще могат да бъдат предлагани на пазара за под 100 долара.

Базираната в Кеймбридж компания разработи и нови микрочипове, които ползват по-малко електроенергия от тези на пазарния лидер Intel. Процесори на базата на технологията на Arm Holdings и сега се внедряват в повечето таблети, също и в iPad, както и в смартфона на Apple iPhone.

За разлика от конкурента си Intel обаче британската компания не изработва сама чиповете, а само ги разработва. След това други концерни, като Qualcomm например, изработват процесорите, като получават лицензи. 

„Ако новите процесори издържат толкова време, колкото обещават от Arm Holdings, то това би бил огромен напредък“, заяви пред Bloomberg Бенедикт Еванс от компанията за пазарни анализи Enders. И сега имало смартфони на цена под 100 долара, но те не доставяли никакво удоволствие от ползването им.

Новите процесори на Arm Holdings може да помогнат за отстраняването на една слабост на смартфоните – краткото време, на което издържат заредени. Новият чип имал способността да удължава времето, което устройството издържа без зареждане, твърди Вон МакКонъл, мениджър в американския мобилен оператор Sprint.

В момента именно телефони, които могат да ползват интернет, гарантират добрите продажби на производители и оператори. Само през тази година ще бъдат продадени 472 млн. смартфона, прогнозират от IDC.

Всеки трети мобилен телефон, който се продава, е в този сегмент. През 2015 г. всеки втори продаден телефон ще е смартфон, предричат анализаторите. Те смятат, че тогава ще бъдат продадени почти 1 млрд. телефона с функция за достъп до интернет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още