IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel остава имунизирана срещу общата PC слабост

Спадащият бизнес с персонални компютри очевидно не се отразява зле на производителя на чипове, който отчита рекордни резултати за шесто поредно тримесечие

12:12 | 19.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Intel участва в електронното шоу изложение&nbsp;CEATEC Japan&nbsp;2011.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Intel участва в електронното шоу изложение CEATEC Japan 2011. Снимка: Ройтерс

Американският производител на чипове Intel Corporation обяви резултатите си за третото тримесечие, като за шести пореден път постави нови рекорди при броя на продадените микропроцесори, приходите и печалбата.

През третото тримесечие приходите са се повишили с 28% до 14,2 млрд. долара (10,3 млрд. евро). Печалбата е отчела подобрение спрямо същия период година по-рано със 17% до 3,5 млрд. долара. Печалбата на акция е скочила от 0,52 до 0,65 долара, става ясно от прессъобщение на компанията.

„Intel отново обяви рекордни резултати през третото тримесечие (надминавайки 14 млрд. долара приходи за първи път), които са в резултат на двуцифрен ръст при мобилните компютри”, заяви Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel. „Отбелязваме също и продължаващи силни резултати при центровете за данни, които са вследствие на непрекъснатия растеж при мобилните и облачните компютърни технологии.“ 

Компанията използва 4 млрд. долара за обратно изкупуване на 186 млн. обикновени акции, а брутният маржин е бил 63,4%, с 0,6% под средната стойност, очаквана от компанията.

С резултатите си Intel надмина очакванията на анализаторите. Те прогнозираха печалба на акция от 0,61 долара и оборот от 13,9 млрд. долара. В следборсовата търговия курсът на акциите, които през вчерашната сесия поскъпнаха с 0,5%, скочи с още почти 5%.

Трейдърите се бяха настроили за по-малка печалба защото пазарни изследователи от месеци пишат, че търсенето на компютри отслабва и клиентите ги заменят с устройства като смартфони и таблети. В това направление засега Intel традиционно не се представя добре, но се опитва да навакса изоставането.

В момента четири от всеки пет процесора за компютри са с марката на Intel, а скоро и смартфони и таблети ще бъдат задвижвани от чиповете на компанията. За тази цел американската компания придоби мобилния бизнес на концерна за полупроводници Infineon Technologies.

Наскоро Intel Corp и Google Inc обявиха, че ще развиват сътрудничество, насочено към засилването на навлизането на производителя на чипове на пазара на смартфони. Двете компании ще работят върху оптимизирането на бъдещи версии на мобилния софтуер Android на Google за процесорите "Atom" на Intel. 

Все още повечето мобилни устройства ползват чипове на британската компания ARM. Те ползват по-малко ток от своите гладни за енергия PC роднини. Най-големият конкурент на Intel в сферата на компютърните процесори е Advanced Micro Devices (AMD). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още