IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празнуваме рождения ден на интернет с инициатива за свободен достъп до мрежата

Според организатор на кампанията "Освободи интернет" в страната вече са регистрирани близо 1 600 свободни зони за достъп до световната мрежа

13:47 | 29.10.11 г.
Празнуваме рождения ден на интернет с инициатива за свободен достъп до мрежата

"Освободи интернет" е мотото на инициатива, която призовава компании, организации и граждани да оставят свободен канал за достъп до безжичния интернет, съобщи БТА.

Идеята е подета в цялата страна и досега са регистрирани близо 1600 освободени зони за достъп до интернет, заяви на пресконференция Христо Ласков, един от организаторите на кампанията.

"Освободи интернет" бележи рождения ден на интернет - 29 октомври.

Инициативата е подкрепена от Атлантическия клуб, асоциацията "Активни потребители", както и от редица компании. Целта на кампанията е България да се превърне в най-голямата зона със свободен достъп до интернет в Европа, заяви Ласков.

На сайта на инициативата може да се види карта със свободните зони за достъп в цялата страна.

С тази инициатива България може да даде добър пример, каза президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. 

Той изтъкна важността на достъпа до интернет, позовавайки се на доклад на ООН, според който достъпът до интернет е човешко право подобно на достъпа до образование и здравеопазване.

Президентът на Атлантическия клуб посочи и икономическите преимущества на кампанията - колкото по-достъпна стане мрежата, толкова повече потребители ще има, а така и цените за достъп до интернет ще се понижат.

Инициативата ще даде положително отражение върху туристическия имидж на България, смята изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов. По думите му, на фона на недостъпния достъп до интернет в Западна Европа, България би привлякла повече туристи благодарение на "освободения" си интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още