IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да претърпи загуби за 2 млрд. евро заради патентен спор с Motorola

Според IT експерт е много вероятно Motorola да надделее за втори път в съдебен спор в Германия, този път относно патенти за трансфер и синхронизация на данни

10:20 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Apple може да претърпи загуби за 2 млрд. евро заради патентен спор с Motorola

Във втория патентен процес между Motorola и Apple в Манхайм присъдата ще бъде обявена в началото на февруари. Пионерът в мобилните комуникации се жалва в този случай срещу ирландския филиал на производителя на iPhone. По-конкретно става дума за патент за синхронизиране на данни между устройствата.

Oт Motorola претендират за нарушаване на европейските патенти 1010336 B1 и 0847654 B1, които са защитени от американската компания през 2002 и 2003 г. Те се отнасят до трансфер на данни между устройства и синхронизация на статуси на група потребители.  

В петък двете страни показаха пред Манхаймския районен съд своите аргументи. Германският експерт по патентите Флориан Мюлер, който наблюдава отблизо патентните войни в мобилния сектор, смята за много вероятно Motorola да надделее в спора. 

Според Мюлер адвокатите на Apple са се аргументирали, че в случая може да бъдат засегнати не само софтуерната услуга iCloud, но и продажбата на устройства. Те са настояли Motorola да блокира сумата от 2 млрд. евро като обезпечение за финансови загуби, причинени от възможното изпълнение на съдебно решение в ущърб на Apple, което по-късно евентуално да бъде отменено от друга инстанция.

Мобилното подразделение на Motorola - Motorola Mobility, по-рано този месец вече спечели първия си успех срещу Apple в Манхайм, но дългосрочните ефекти от съдебното решение са все още неясни. Окръжният съд в Манхайм реши, че базираната в Калифорния компания-майка, Apple Inc, не може да предлага в Германия мобилни устройства, които нарушават два патента на Motorola. Продажбата на най-продаваните продукти на Apple - iPhone и iPad, вероятно няма да бъде пряко засегната обаче, тъй като устройствата се продават чрез европейски филиали на Apple.

В хода на производството срещу ирландския филиал на Apple в петък, калифорнийската компания се защитаваше активно. Съдът ще излезе с решение на 3-и февруари. В началото на декември ще има ново заседание заради съдебен иск на Motorola срещу дъщерни компании на Apple.

Спорът между Motorola и Apple е част от една голяма патентна война в мобилната индустрия. При нея производителите на устройства с Android на Google са в полезрението на конкуренти като Apple или Microsoft, като отвръщат на съдебните обвинения с контра искове. Така е и в спора между Apple и Samsung, който се провежда отново в Германия - в Манхайм и Дюселдорф.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още