IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на широколентов интернет ще започне в средата на 2012 г.

Първите отсечки от „дигиталните магистрали“ в България се очаква да бъдат пуснати през 2013 г.

15:44 | 24.11.11 г. 1
Изграждането на широколентов интернет ще започне в средата на 2012 г.

В средата на следващата година трябва да започне изграждането на широколентовия достъп до интернет, обяви пред икономическия форум „Southeast Europe i* Forum” заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

По своята същност това са дигиталните магистрали на България, осигуряващи супербърз и качествен достъп до световната мрежа, поясни зам. министърът. Той добави, че по разчети на ведомството през 2013 г. вече трябва да са факт първите „отсечки от тези магистрали”.

Борисов представи визията на правителството за развитие на информационните технологии, в която основен акцент са изграждането на дигитални магистрали и максимално бързо развитие на електронното правителство.

Приоритетите на кабинета са свързани с общия европейски дигитален ред, който предвижда осигуряване на широколентов достъп на всички граждани в ЕС до 2020 г.

Към 2015 г. пък 50% от гражданите на ЕС се очаква да ползват услуги на електронното управление. За целта Брюксел предоставя 9 млрд. евро за изграждане на скоростни и високоскоростни широколентови мрежи в периода 2014-2020 г.

В началото на ноември започна първата фаза на инициативата за бърз интернет, която включва прединвестиционно проучване.

Паралелно започна и разработването на техническо задание и тръжна документация за възлагане на проектирането и изпълнението на широколентови мрежи с отворен достъп в отдалечени селища в цялата страна.

Данни на ЕК сочат, че увеличаването само с 10% на широколентовия достъп до интернет води до повишаване на икономическия растеж с 1-1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi 2025
преди 12 години
Картели в България при банките и телекомите, в които участват и регулаторите като пионки. Само вижте цените спрямо доходите - http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/Това са също важни въпроси за решаване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още