IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2016 г. се очаква над 5 млрд. души да ползват мобилен интернет

Според шведската компания Ericsson обемът на трафика в мобилните мрежи дотогава ще нарасне 10 пъти, а конкретно при смартфоните - 12 пъти

12:39 | 07.11.11 г.
До 2016 г. се очаква над 5 млрд. души да ползват мобилен интернет

Броят на абонатите на мобилен интернет в света ще достигне 5 млрд. души през 2016 г., като през следващите 5 години ще нараства с над 60% годишно, се посочва в изследване на най-големия световен доставчик на телекомуникационни решения, шведската компания Ericsson.

По нейни данни в момента потребителите на широколентов достъп са около 900 млн.

Според проучването след 5 години обемът на трафика в мобилните мрежи ще нарасне 10 пъти, но 60% от него ще бъдат генерирани от потребители, които населяват едва под 1% от територията на планетата. По оценките на Ericsson дотогава над 80% от жителите на планетата ще имат достъп до високоскоростните мрежи за връзка 3G.

“Основен двигател на ръста ще стане предаването на видеосъдържание. С много високо темпото на трафик от мобилните устройства – телефони и смартфони“, твърдят авторите на изследването.

По данни на компанията популярността на „умните“ телефони нараства във всички региони на света. Оттам твърдят също, че трафикът от многофункционалните смартфони в средносрочна перспектива ще се увеличи 12 пъти, достигайки обем, съпоставим с мобилния трафик на данни от лаптопи.

„Последният отчет показва, че все повече хора и компании получават значителни предимства от използването на мобилни устройства, широколентов достъп и „облачни“ услуги“, посочва Йохан Вайберг, ръководител на световното мрежово подразделение в Ericsson.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още