IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американското правителство конфискува над 130 интернет домейна

Операцията е най-мащабната кампания по затваряне на интернет домейни като част от действия за борба със страници за контрабандни стоки

17:42 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Американското правителство конфискува над 130 интернет домейна

Американските власти предприеха най-мащабната си кампания по затваряне на интернет домейни като част от техните операции по борба със страници, които предлагат контрабандни стоки или пиратско съдържание, предаде ZDNet, цитирайки блога  TorrentFreak.

Федералната служба за имиграционен и митнически контрол (Immigration and Customs Enforcement - ICE) е затворила над 130 интернет домейна с цел да се запазят търговските интереси на американските компании. Действията може да бъдат обжалвани, защото новият закон в САЩ за борба с пиратството все още не е окончателно одобрен от Конгреса.

Повечето от имената на затворените домейни директно намекват, че се ползват за продажба на фалшиви стоки. Сред тях има такива - „cheap-louisvuitton-replica.com“ и „nfljerseyswhole.com“.

В полезрението на разследващите обаче са влезли  и сайтове като "dvdsetonline.com", чрез който очевидно са били продавани нелегални копия на дигитални медии. Според TorrentFreak са били засегнати само сайтове, които директно таксуват своите посетители за услугите, които предлагат.

Повечето домейни са свързани с предлагането на контрабандни и фалшиви стоки, като само един е свързан с продажбата на пиратско музикално съдържание.

По всяка вероятност домейните са били регистрирани в САЩ. Правно основание за затварянето дава приетият през 2008 г. закон Pro IP Act. Той дава право на правителството да конфискува имущество в рамките на САЩ, ако то е свързано с определени престъпления, без  при това да има съдебно решение, че наистина се касае за престъпление.

През август един засегнат собственик на сайт подаде съдебна жалба срещу тази практика в съд в Манхатан. Съдията обаче не видя нарушаване на залегналото в конституцията право на сводно изразяване на мнението.

Все пак конфискуването на сайтове по силата на Pro IP Act остава доста спорно в САЩ. Привърженици на тази мярка твърдят, че подобни сайтове нанасят вреда на американската икономика, защото източват печалба, която иначе би отишла в американски фирми.

Противниците обаче изказват опасението си, че с този инструмент американските власти могат да затварят неудобни сайтове, обвинявайки ги в нарушаване на авторски права, без това да е предварително доказано в съда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още