IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook няма да цензурира съдържанието си в Индия

Индийското правителство настоява за предварително модериране на качваното във Facebook, Тwitter и Google съдържание

14:27 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook няма да цензурира съдържанието си в Индия

"Социалната мрежа Facebook не може и не желае да изпълни искането на индийския министър на комуникациите Капил Шибал за преглеждане на съдържанието, въведено от потребителите, преди то да бъде публикувано. Ние премахваме всяко съдържание, което нарушава нашите правила и условия", гласи изявление на Facebook.

„Те са предназначени за това, услугата ни да се предпазва от появата на заплашващо съдържание, или такова, което насажда насилие“, пише ZDNet.

Иначе казано, Facebook няма да промени правилата си в съответствие с насоките, предложени от правителството на Индия. Министърът на комуникациите и технологиите проведе неколкократни срещи с представители на Google, Microsoft, Yahoo и Facebook и ги призова да се премахнат „клеветническо, бунтарско или насаждащо омраза съдържание", преди то да бъде достъпно онлайн.

Той призова за предварителен преглед и заличаване от служителите на такова съдържание, при това не само с технически средства. Представители на компанията, водещи мениджъри в индийския клон, отклониха тази възможност като неосъществима.

„Ако има закон и съдебна заповед, ние може да изпълним такова искане", заявява един от тях.

Въпреки че Индия е демократична държава, а дори се счита за най-голямата демокрация в света по население, министърът изисква филтриране на интернет, тъй като страната била хетерогенна заради многообразието на религии и вярвания.

Това, което за някого изглежда като проявява на хумор, може да бъде наистина обидно за други и да доведе до улични протести, при които да бъде унищожена обществена собственост. За примери пред мениджърите Шибал даде "пренебрежителни" снимки на Пророка Мохамед и променени чрез софтуер лица на министър-председателя Манмохан Сингх и Соня Ганди, лидер на управляващата партия.

„Всеки разумен човек ще счете тези снимки за обидни“, казва той.

Предложенията на Шибал срещнаха критиките на много потребители на интернет в Индия. Пример за това е изображение, което бързо се разпространява чрез Facebook, Twitter и блогове.

То се опитва да покаже абсурдността на цензурата с показания въпрос: "Вашата снимка е качена успешно във Facebook, сега ще бъде предадена за одобрение до офиса на Капил Шибал, преди приятелите ви да я видят. Продължавате ли?".

Възможните отговори са „Да / Не / изтрий профила във Facebook!"

 

Илюстрация: Facebook

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още