IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия отново може да блокира услугите на Blackberry

Според местните власти производителят Research in Motion не спазва инвестиционните си обещания

09:35 | 14.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индонезия отново може да блокира услугите на Blackberry

Канадският технологичен производител Research in Motion очевидно отново е подложен на заплахи от индонезийското правителство. Според материал на Wall Street Journal властите обвиняват компанията, че не е приложила ангажиментите, поети през януари.

Тогава RIM обяви, че в краткосрочен план ще изгради интернет филтър за своите смартфони Blackberry, за да предотврати достъпването на „неморално съдържание“, като порнография например.

Освен това канадците са уверили, че ще увеличат броя на своите центрове за услуги и ще улеснят полицейските власти при проследяването на чатове и електронна кореспонденция на предполагаеми криминални личности. Те са обявили готовност и да изградят мрежови агрегатор в географска близост до Индонезия, за да предоставят по-висока скорост на местните интернет оператори за услугите на Blackberry на по-ниски цени.

Индонезийският регулаторен орган бил ядосан заради решението на RIM да изгради своя агрегатор, който служи за изходяща точка на операторите в глобалната мрежа на компанията, в Сингапур, а не в Индонезия.

„Много недоволни сме“, заяви Гатот Дева Брато, говорител на министерството за комуникации и информационни технологии, цитиран от WSJ.

Освен това индонезийските политици се оплакват, че новата производствена база за производство на устройства Blackberry ще бъде изградена в Малайзия, а не в Индонезия.

RIM е бил изненадан, защото според него е спазил ангажиментите си: „Получаваме смесена и противоречива информация чрез медиите. Не можем да си представим, че индонезийското правителство ще предприеме нещо, което ще е от вреда за милиони потребители на Blackberry“.

Дейвид Патерсън, вицепрезидент на RIM и отговорен за връзките с правителството, уточнява пред Ройтерс: „Убеден съм, че ще изработим с властите вариант, без да се стига до вреди“.

Като най-голяма икономика в Югоизточна Азия Индонезия е един от големите пазари за RIM. Регионът е добър източник на приходи, докато в Северна Америка производителят непрекъснато губи пазарен дял. Това позволява на политици и ведомства да упражняват натиск, какъвто RIM вече усети в няколко страни.

Обединените арабски емирства и Индия например също заплашиха да блокират услугите на Blackberry, като се обосновават със засилване на сигурността. Тъй като RIM кодира данните и ги праща през сървъри в други държави, проследяването им е доста трудно. И в двата случая производителят направи отстъпки, за да избегне блокорането. В индийската столица Мумбай дори компанията е изградила надзорен център, пише още WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още