IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kodak се подготвя за фалит

Процедурата ще позволи на компанията да организира под съдебен надзор търг за продажба на патенти

14:44 | 05.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Kodak не успя да премине от бизнеса с фотоленти към дигиталната епоха<em>. Снимка:&nbsp;MJ/TR (&acute;・&omega;・) via Flickr</em></p>

Kodak не успя да премине от бизнеса с фотоленти към дигиталната епоха. Снимка: MJ/TR (´・ω・) via Flickr

През 2011 година облаците над Kodak се сгъстиха, тъй като стратегията на изпълнителния директор Антонио Перез компанията да подобри паричните си позиции чрез водене на съдебни дела за патенти и предлагане на лицензи се провали.

През есента Kodak нае съветници по преструктурирането и привлече 160 млн. долара от кредитна линия, засилвайки опасенията за своята жизнеспособност.

Подготовката за обявяване на процедура по несъстоятелност идва след няколкомесечни опити да се намерят други начини за преструктириране на фирмените финанси, главно чрез продажба на патенти. Компанията заяви, че работи по конкурентна процедура за продажба на патенти чрез търг, която е стартирала през август, но усилията да продаде портфейла си се забавят от опасенията на потенциалните участници в търга, че Kodak може да потърси защита от банкрут.

Сега компанията обмисля да използва производството по несъстоятелност, за да организира под съдебен надзор търг за продажба на патенти, както навремето направи и Nortel Networks Corp., твърдят запознати с въпроса източници. Патентите на Nortel бяха продадени на консорциум от компании за 4,5 млрд. долара - много по-висока от очакванията сума.

Успехът на тази продажба и формалните правила, свързани с търга сега са насърчили Kodak да потърси преминаване през процедурите на Глава 11. Търгът ще бъде ръководен от съдия чрез процедури, одобрени от съда, което може да осигури повече сигурност за желаещите да участват.

Подаването на процедурата за банкрут би могло да позволи на Kodak да намали малко повече разходите си за пенсионни и здравни грижи за пенсионерите, които струват на компанията стотици милиони долари всяка година.

По време на двудневната среща на членовете на борда на компанията и съветниците в средата на декември, изпълнителни директори са били инструктирани за това как да се подобри финансирането на Kodak по време на производството по несъстоятелност, защото усилията за продажба на патенти може да не са достатъчни, твърди източник, запознат с въпроса. Компанията е заявила, че е необходимо да продаде патенти или да заеме повече пари, за да се предотврати фалита.

В момента Kodak води разговори с големите банки, включително JP Morgan Chase & Co, Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co., за осигуряването на допълнителни средства.

Kodak също така е провела вече и разговори с облигационерите за пакет за финансиране на процедурата по несъстоятелност. Друг хедж фонд, който не притежава дълг на Kodak - Cerberus Capital Management LP, е провел разговори с компанията от името на група инвеститори, желаещи да осигурят финансирането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Какво стана със сегмента за нисколиквидни компании (***) на БФБ? Беше добра идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още