IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отхвърли обвиненията на Рупърт Мърдок в пиратство

В САЩ продължават дебатите около новите спорни интернет закони, които ще позволят на властите да филтрират и цензурират онлайн съдържание

17:20 | 16.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Google отхвърли обвиненията на Рупърт Мърдок в пиратство

Американският онлайн концерн Google отхвърли твърденията, че подкрепя пиратството. Обвиненията идват от Рупърт Мърдок. Чрез акаунта си в Twitter председателят на News Corp. твърди, че Google се възползва от реклами на сайтове, които предлагат пиратски копия.

„Това са абсолютни глупости“, заявява говорител на Google в електронно писмо до ZDNet. „През изминалата година премахнахме 5 млн. сайтове-нарушители от нашите резултати от търсенето и инвестирахме повече от 60 млн. долара в борбата срещу вредни реклами. Ние се борим срещу пиратите и фалшификаторите всеки ден"

Критичните изказвания на Мърдок са насочени и срещу американския президент Барак Обама. Конкретната причина е колебанието на правителството на САЩ да прокара нови закони за авторско право, които в момента се обсъждат в Конгреса - законът Спрете онлайн пиратството (SOPA) и законът за защита на IP (PIPA). И двата са подкрепени от множество медийни компании, включително News Corp. - собственик на телевизиите от групата на Fox, Sony Music Entertainment, Time Warner, Universal Music, Viacom, издателите на банкови карти Visa и други.

Поддръжниците твърдят, че двата закона са необходими, за да се предпази индустрията от чуждестранни сайтове, продаващи фалшиви продукти, и не са обвързани с авторското право на САЩ. Противниците, в това число много технологични компании, се опасяват от заплаха за свободата на изразяване и иновациите. Освен това те се съмняват, че законите предлагат действителна защита срещу пиратството. Ако бъдат приети в сегашния си вид, нормативните актове ще позволят на властите да налагат безконтролна интернет цензура в глобален мащаб.

Според Google има и по-добри начини за борба с пиратството, като тези, предложени от притежателите на права. "Подобно на много други технологични компании ние вярваме, че най-добрият начин е целенасочено законодателство, което задължава рекламните мрежи и доставчиците да блокират сайтове, които са фокусирани върху пиратски или фалшиви стоки", се казва в съобщение на компанията.

Спорни остават и предвидените в закона за защита на IP блокирания на DNS. С помощта на фалшиви отговори може да бъде отказан достъп до сайтове в чужбина, където се предлага защитено с авторски права съдържание. DNS блокиране обикновено се използва само от авторитарни държави и престъпници, като например при използването на троянския кон  "DNS Changer". Според противниците на новите закони САЩ могат да започнат да използват същите инструменти за филтриране и цензуриране на глобалната мрежа, които използват Китай, Сирия и Иран.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още