IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikipedia няма да работи утре като протест срещу щатски закон за авторско право

Противниците на законопроекта смятат, че в сегашния си вид той ще позволи на властите да налагат безконтролна интернет цензура в глобален мащаб

16:57 | 17.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джими Уелс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джими Уелс. Снимка: Ройтерс

Основателят на безплатната за ползване онлайн енциклопедия Wikipedia Джими Уелс реши да се присъедини към протеста на част от технологичните компании срещу спорния американски законопроект SOPA.

По този начин Wikipedia ще остане затворена на 18 януари. Уелс обяви решението си като "решение на обществото на Wikipedia", пише Bloomberg.

Така интернет енциклопедията се присъединява към бойкота на други сайтове, които също планират да спрат временно дейността си като протест срещу Stop Online Piracy Act (SOPA), който има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа.

SOPA предизвика противоречия сред обществото в САЩ, а ако бъдат приети в сегашния си вид, нормативните актове ще позволят на властите да налагат безконтролна интернет цензура в глобален мащаб.

"Няма индикации, че SOPA е напълно извън играта", заяви Уелс чрез мрежата за микроблогинг Twitter. "PIPA също се обсъжда. Затова трябва да изпратим на Вашингтон едно голямо послание."

Преди няколко дни чрез акаунта си в Twitter председателят на News Corp. Рупърт Мърдок заяви, че Google се възползва от реклами на сайтове, които предлагат пиратски копия. Критичните изказвания на Мърдок са насочени и срещу американския президент Барак Обама заради колебанието на правителството на САЩ да прокара новите закони за авторско право.

В знак на протест утре редица сайтове ще спрат дейността си, за да изразят своето недоволство срещу проектите SOPA и Protect IP Act (PIPA).

Законите са подкрепяни от повечето медийни и филмови компании, но на тях се противопоставят доста интернет гиганти като Google и Facebook.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още