IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LG отново на печалба след шест тримесечия на червено

Окуражаващ сигнал е, че бизнесът с мобилни телефони на LG най-сетне е на печалба, коментира анализатор

13:00 | 01.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Optimus LTE.&nbsp;<em>Снимка: LGEPR, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Optimus LTE. Снимка: LGEPR, лиценз: CreativeCommons

Южнокорейската компания LG Electronics Inc, вторият по-големина производител на телевизори в света, отчете печалба през четвъртото тримесечие на миналата година, след успешен дебют на последния си модел смартфон и 6 поредни тримесечия на загуби, съобщава Ройтерс.

В сряда LG отчете оперативна печалба за четвъртото тримесечие на 2011 г. от 23 млрд. вона (20,5 млн. долара). Прогнозата на икономисти, участвали в проучване на Thomson Reuters беше за печалба от 64 млрд. вона.

За същия период на предходната година LG отчете загуби от 246 млрд. вона, докато за третото тримесечие на 2011 г. загубите на компанията достигнаха 32 млрд. вона.

LG отчете оперативна печалба от 9,9 млрд. вона от продажбите на мобилни телефони спрямо загуби от 262 млрд. вона за същия период на миналата година и загуби от 140 млрд. вона през третото тримесечие на 2011 г.

„Окуражаващ сигнал е, че бизнесът с мобилни телефони на LG най-сетне е на печалба“, казва Грег Нох, анализатор на HMC Securities.

„Печалбата е много малка, но тя ще се увеличи сега, когато масивното преструктуриране, предприето от компанията най-сетне дава резултат. Optimus LTE се продава доста добре, но все пак едва ли ще станем свидетели на звездно завръщане“, коментира Нох.

Резултатите са подкрепени от добрите продажби на Optimus LTE, който работи с операционна система Android на Google. От дебюта на смартфона през октомври продажбите му достигнаха 1 млн. броя.

LG изостава от Apple, Samsung и Nokia на пазара на мобилни телефони и се конкурира със Samsung, Sony Corp и Panasonic Corp на пазара на телевизори.

Apple и Samsung заедно контролират близо половината от глобалния пазар на смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още