IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ЦРУ стана жертва на хакерите от Anonymous

Атаките застигнаха също уебсайта на ООН, който обаче може би е свален от група, наречена "Casi"

12:15 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
И ЦРУ стана жертва на хакерите от Anonymous

Хакери атакуваха уеб сайтовете на ЦРУ и на Организацията на обединените нации (ООН). Сайтът на американското разузнаване не беше достъпен от петък вечерта очевидно в резултат на атака DDoS (Distributed Denial of Service).

Отговорността за свалянето на сайта бе поета от хакерския колектив Anonymous. Според публикация в блога Pastebin.com обаче страницата на ООН e жертва на хакер или група, наречена "Casi". 

Още в петък Anonymous чрез Twitter признава за атаката срещу ЦРУ: "ЦРУ Tango Down: cia.gov #Anonymous". Посланието съдържа връзка към статия за срива на руския сайт RT.com. Представител на ЦРУ отказва коментар за инцидента за CBS News. "Ние разследваме този случай", заявява само той.

В неделя сайтът бе онлайн, но в понеделник отново е недостъпен. Чрез Twitter Anonymous заявяват, че атаката продължава и в момента.

Освен това в петък Anonymous публикуваха в Pastebin.com електронни писма, за които се твърди, че са собственост на мексиканската миннодобивна компания Camimex. Тя е била избрана за жертва заради експлоататорските условия на труда и лоши бизнес практики, заявяват хакерите.

Също в петък Casi разпространи информация за дупки в сигурността на сайта на ООН. В Pastebin Casi пише, че „се бори за свободен интернет, равнопоставеност и справедливост за всички“.

Anonymous са известни с това, че атакуват правоприлагащите органи и други държавни служби обикновено в петък.

Преди две седмици хакерите публикуваха поверителен конферентен разговор между ФБР и британски прокурори. От британската полиция съобщиха, че разследват съобщения за незаконно записан разговор, а от ФБР обявиха, че по инцидента е започнало наказателно издирване. Anonymous публикуваха и електронно писмо, приканващо участниците към разговора, в което агент на ФБР посочва, че разследвания, свързани с хакерските групи  Anonymous, LulzSec, Antisec и свързаните с тях или отцепилите се от тях групи ще бъдат обсъдени по време на разговора.

В продължилия 16 минути разговор британски детектив обсъжда предполагаем 15-годишен хакер, който участниците описват като „доста видиотен“ и който действа, за да привлече вниманието. Детективът казва на американския си събеседник, че са оплескали нещата в миналия случай, когато са му благодарила за помощта.

По собствени данни Anonymous са проникнали в сайтовете на полицията в Тексас, Бостън и Солт Лейк Сити. Друга цел в последно време бяха адвокатите на американски войник, за когото се твърди, че е участвал в избиването на цивилни граждани в Ирак.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още