IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран затвори достъпа до Facebook и няколко мейл доставчици?

Ислямската страна може всеки момент да пусне свой вътрешнодържавен интернет

17:26 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Интернет кафене в Техеран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Интернет кафене в Техеран. Снимка: Ройтерс

Иран продължава да ограничава достъпа до популярни интернет сайтове. Жители на страната са разказали, че вече нямат достъп до мейл услугите като Google Mail, Hotmail или Yahoo. Също сред засегнатите сайтове е и най-голямата в света социална мрежа Facebook. Засега няма официално потвърждение от страна на правителствени източници в Техеран, пише Cnet.

Според източник на News.com обаче достъп до сайтовете все още е възможен чрез заобикаляне на прокси сървъри. По принцип официален Техеран почти винаги отрича да цензурира мрежата, но прави това винаги, когато страната е разтърсена от протести. 

През миналия месец иранският министър на телекомуникациите Реза Багери Асл заяви пред Islamic Republic News Agency, че планираният национален интранет ще бъде пуснат в експлоатация много скоро. Той обаче не назова конкретна дата за старта на услугата, но заявява, че това може да стане всеки момент.

За плановете на правителството да създаде вътрешно държавна интернет мрежа писа и Wall Street Journal. Според изданието националният интранет ще бъде истинска халал мрежа (халал е термин, обозначаващ всички позволени неща и дейности според исляма), която "ще възприеме всички етично-морални стойности на исляма", твърди Али Агамохадиши от иранското икономическо министерство.

Според експерти обаче режимът злоупотребява с религиозните традиции на исляма и насърчава съживяването на средновековни практики на "ислямското право", като ги прави неизменна част от държавния терор.

По думите на Асл повсеместният държавно контролиран интранет ще бъде създаден в рамките на 2 години, а около 60% от домовете и бизнес предприятията в държавата ще бъдат свързани за много по-кратко време. Предвижда се достъп до конвенционалния интернет да имат само банките, правителствените учреждения и някои големи компании.

През 2008 г. правителството инвестира един млрд. долара в развитието на интернет инфраструктурата. По данни на международния съюз за далекосъобщенията (ITU) към ООН 11 от всеки 100 иранци са активни в интернет.

Източникът на News.com заявява, че не знае каква инфраструктура ще се ползва за пускането на интранета, но добавя, че „не виждам никаква надежда и смятам, че ставаме все по-подобни на Северна Корея“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още