IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство ще събира данни за личната комуникация

Полицията и тайните служби ще получават достъп до протоколите за това кой кога и с кого е комуникирал в социалните мрежи, пише Daily Telegraph

10:54 | 22.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полицията на Острова може да получи широки правомощия да следи кореспонденцията в социалните мрежи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицията на Острова може да получи широки правомощия да следи кореспонденцията в социалните мрежи. Снимка: Ройтерс

Британското правителство осветли плановете си да събира лични данни от Twitter, Facebook и други сайтове. Както съобщава обаче съюзът на провайдърите, тяхната дейност не е включена в плановете, пише The Daily Telegraph.

Според планираната програма полицията и тайните служби ще получават достъп до протоколите за това кой кога и с кого е комуникирал в социалните мрежи. Това ще важи и за т. нар. услуги Instant Messaging (като Skype) и за онлайн игри. Тези данни би трябвало да се предоставят на властите от операторите, които обаче твърдят, че не са уведомени за вменените им нови задължения.

„Важно е предложенията за разширяване на наблюдението и събирането на данни в тази нова среда за комуникации да са премерени и да зачитат свободата на изразяване, както и неприкосновеността на личния живот на потребителите. Тези предложения трябва да бъдат дискутирани открито и прозрачно", се казва в декларация на Internet Service Providers' Association (ISPA).

Британското вътрешно министерство е създало специална група Communications Capabilities Directorate, която да се занимава с новия проект, като минималният й начален бюджет е 14 млн. паунда (16,7 млн. евро). Готовият проект се очаква да бъде представен през април тази година, а нужните законодателни промени трябва да станат факт най-късно през юни 2015 г.

Вътрешното министерство щяло да се съобрази с мнението на частния бизнес. „От особена важност е полицията и тайните служби да получават достъп до данните при определени обстоятелства, например при преследване на капиталови престъпления и тероризъм и защита на обществото. Срещаме се редовно с представители на телекомуникационния бранш, за да сме сигурни, че тази възможност ще бъде реализирана, без да се нарушава неприкосновеността на личния живот."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
julliano
преди 12 години
Да ми ги разправят на старата капа... чист Биг Брадър, като в "1984" си е това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Капиталови престъпления хахахаха :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още