IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Google нарушава правилата за лични данни

Компанията не прилага европейските правила за прозрачност, смята еврокомисарят по въпросите на правосъдието

18:06 | 01.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Google нарушава правилата за лични данни

След като днес интернет гигантът Google премина към нова схема за събиране и използване на лична информация за своите потребители, еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг заяви, че новите политики за съхранение на лични данни противоречат на европейското законодателство, предаде Ройтерс.

Новата схема заменя досегашната система, при която всеки от близо 60-те отделни портали и сайтове на Google имаше собствени правила за защита на личните данни, и въвежда единна политика.

По този начин съответната информация, получена от YouTube например става достъпна за електронната поща Gmail и портала Blogger. 

Услугите на Google се ползват редовно от 1 млрд. души, отбелязва Ройтерс.

Според Рединг обаче новите политики за съхранение на лични данни противоречат на европейското законодателство и оценката за това е била направена от френските органи за защита на личните данни след запитване от страна на агенциите в останалите страни-членки.

„Не са били приложени европейските правила за прозрачност", казва Рединг пред британското радио BBC Radio Four.

Спорът идва в момент, в който Европейският съюз работи по обновяването и засилването на своите собствени правила за защита на личните данни, които бяха въведени преди цели 17 години.

Според новите правила, които все още не са приети, компании като Google, Facebook и Yahoo ще трябва да искат разрешение от потребителите, за да продават техните лични данни на рекламни агенции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още