IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Возняк: Акциите на Apple може да минат 1 000 долара

Според съоснователя на компанията бизнесът на Apple има все още неизползван потенциал

16:06 | 02.03.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стив Возняк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стив Возняк. Снимка: Ройтерс

Цената на акцията на Apple има потенциала да мине прага от 1000 долара, тъй като компанията разполага с огромна възможност за растеж заради интегрираната природа на своите продукти и услуги, заяви един от основателите на Apple, Стив Возняк, в ексклузивно интервю за CNBC.

В четвъртък акцията на Apple се повиши с още 1,1% до нова рекордна стойност от 548,21 долара. С това пазарната капитализация вече е почти 511 млрд. долара. По този начин стойността на акциите се е повишила с повече от 55% в рамките на една година.

„Знаете, хората говорят за 1 000 долара на акция... знаете ли, на първо четене ми се иска да се съмнявам, но всъщност вярвам и наистина искам да следвам фондовите пазари", казва Возняк.

Той добавя, че магазинът на Apple, iTunes, iPhone, iPad и другите производствени отдели са „няколко компании в една", добавяйки, че „всяка една от тях е отлична“.

Някои анализатори смятат, че след като Apple се присъедини към избрания клуб от компании, чиято пазарна стойност надвишава 500 млрд. долара, единственият път пред тях вече е надолу, тъй като няма пространство за растеж.

Но бизнесът на Apple има доста неизползван потенциал, смята Возняк.

"Apple е на толкова печеливш ход, защото не е капсулирала всички различни големи продукти, които споменах, всички те работят заедно, толкова добре, че ако закупите продукт от друга компания, няма да почувствате синергията. Така че Apple има едно голямо пространство за растеж", казва той.

„Apple има много голям потенциал за растеж, тъй като ние говорим за нещо като Apple TV, която ще работи с всички тези други големи компании и продукти в същата сфера", обясни Возняк.

„Това не е като страничен проект, с който да започваме да правим компания за телевизори. Не, ние ще започнем да правим телевизори в рамките на целия свят на Apple. Ако приемем, че ще го направим... аз не знам със сигурност“, добави той.

Джийн Мюнстер, анализатор от Piper Jaffray, заяви пред CNBC миналата година, че дългоочакваният Apple TV вероятно ще бъде пуснат на пазара в края на 2012 г.

„Стив Джобс е работил над продукта“, каза Мюнстер, добавяйки, че той ще бъде наблюдаван внимателно като първият съществен продукт, пуснат на пазара след смъртта на визионера Джобс на 5-и октомври.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Това сега е поредната лудост в страната, която сама печата зелените хартийки, от които най-много се бои. Истинското Шоу ще настъпи, когато да един следобед, в рамките на два-три часа, отново станат по около $ 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
За периода от януари 2009 г. (80 долара) до февруари 2012 г. (544 долара) акциите са поскъпнали с 580% (5,8 пъти). Бизнес, в който текущата и очаква възвръщаемост е толкова висока привлича много инвеститори и цената на акциите се покачва. При първа поява на адекватна конкуренция, цената на акциите ще се срине. Има и много други рискове, които са спецефични за тази сфера. Проблемите с Китай са показателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
100млрд имат кеш........само с кеша си могат да ни изкупят всяка педя земя независимо какво има построена на нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
Леле тоя Стив Возняк колко е мазеннннн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Разбира се, защо не.. една инфлация на долара от 100%... и са готови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
кво ще да е все пак правят телефони и компютри а не супер авангардни извънземни технологий
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още