IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NASA призна за 13 успешни хакерски атаки

Междувременно хакери откраднаха от Sony Music оценената на 250 млн. долара дискография на Майкъл Джексън

13:06 | 05.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Развоен център на&nbsp;NASA. <em>Снимка: агенцията</em></p>

Развоен център на NASA. Снимка: агенцията

През 2011 г. американската космическа агенция National Aeronautics and Space Administration (NASA) е била цел на хакерски атаки 47 пъти. В 13 случая атаките са били успешни и нападателите са получили достъп до компютърните системи на американската агенция, заяви Пол Мартин, главен инспектор в NASA, в изказване пред Конгреса.

При една от атаките, зад която се предполага, че седи Китай, непознатите хакери са получили дори пълен контрол над важни системи на Jet Propulsion Laboratory (JPL) на NASA. Те са можели да променят чувствителна информация, да я копират или трият и са успели да инсталират код за проследяване, за да причинят допълнителни щети. Разследванията по този случай са стигнали до IP-адрес в Китай, но още не са приключили.

Друг сериозен срив в системата за сигурност е имало през март 2011 г., когато незащитен лаптоп на NASA, който е съдържал алгоритми за контрол и управление на международната космическа станция, е бил откраднат. NASA твърди, че въпреки кражбата, за станцията не е имало никаква опасност. Като цяло само 1% от всички преносими компютри на агенцията са били защитени с код, се казва още в доклада. Между април 2009 и април 2011 г. са били откраднати 48 мобилни устройства. 

В друг случай хакерите са се докопали до пароли и потребителски имена на повече от 150 служители на агенцията. По този начин те са получили възможност да компрометират и други системи на NASA. Агенцията признава, че е реагирала твърде бавно, за да ограничи щетите.

Междувременно стана ясно, че неизвестни засега хакери са осъществили най-голямата кражба от звукозаписна компания. Те са пробили Sony Music и са откраднали пълната дискография на Майкъл Джексън. Тя е оценена на 250 милиона долара, в която има негови ранни и неиздавани песни. 

Ловките компютърни апаши са проникнали в сървърите на музикалната компания и са дръпнали над 50 000 файла със записи. Sony Music потвърди незаконното проникване в нейната база данни, но не уточни колко песни са били откраднати.

"Всичко, което корпорацията закупи от наследниците на Майкъл Джексън, беше компрометирано", съобщава източник на Sunday Times, цитиран от БТА.

Този хакерски взлом е най-големият, осъществен срещу звукозаписна компания и е втори пробив в компютърната защита на Sony. През месец април миналата година хакерите похитиха лични данни на 77 млн. потребители на Sony Playstation Network, в това число и данни за банковите карти на клиентите.

През март 2010 година Sony Music и наследниците на Джако сключиха рекорден за звукозаписната индустрия договор за 250 млн. долара.

Чрез него корпорацията получи правото да издаде в следващите 7 години 10 нови албума с известни композиции и неиздадени студийни записи на покойния певец. Сред тях са уникалните дуети на Майкъл Джексън с Фреди Меркюри и с лидера на Black Eyed Peas - will.i.am.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Пол Мартин, главен инспектор в NASA, в изказване пред КонгресаОбичат фактите тези хора - Пол Мартин, Конгреса, НАСА - и не ги крият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още