IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google печели повече от iPhone, отколкото от Android

Около 550 млн. долара са приходите от Android, а потребителите на iPhone са генерирали четири пъти повече

16:06 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google печели повече от iPhone, отколкото от Android

В момента щатският онлайн гигант Google се намира в разгара на патентна битка с Oracle, но онова, което бе открито от британски журналист от Guardian покрай самия процес, е доста по-любопитно от самия съдебен спор - Google печели повечето си пари не от Android, а чрез уеб трафика на потребителите на iPhone.

Пред съда двете компании са кръвни врагове, но що се отнася до приходите, Google трябва да благодари на Apple за милиардите долари, идвващи от потребителите на iPhone.

Онлайн концернът е спечелил едва 550 млн. долара от своята мобилна платформа Android между 2008 и 2011 г., сочат данните, представени като част от съдебно дело за нарушаване на патенти на Oracle. За същия период потребителите на iPhone са генерирали четири пъти повече приходи от устройствата на Apple, които ползват лицензи за Google Maps и Search.

Тъй като платформата Android е с отворен код, ползването ѝ от производителите на мобилни телефони е безплатно, а реалните приходи са от реклама и продажба на приложения през Google Play (бившия Android Market).

Информацията е извлечена от предложението за извънсъдебно споразумение със софтуерния разработчик Oracle за неправомерно ползване на патенти, свързани с езика на програмиране Java.

В споразумението Google заявяват, че ще изплатят 0,5% от приходите на Android платформата заради нарушаването на патентните права на Oracle за патент, който изтича през декември, и още 0,015$ за друг патент, чийто срок изтича през април 2018 г. Упоменатата сума е 2,8 млн. долара.

До края на 2011 г.  в световен мащаб са били активирани около 200 млн. устройства с Android, от които 90 млн. - през последните две години. От всяко устройство с Android Google печели по 10 долара на година,

Най-много пари обаче компанията печели все още от десктоп машини. Като цяло през 2011 г. концернът е имал приходи от 38 млрд. долара, повечето от които са от т. нар. desktop search. Според изчисления на агенция Arthur Google печели средно по около 30 долара на компютър на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още