IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ ръст в продажбите на компютри през първото тримесечие

Силното търсене е дошло преди всичко от Европа, като технологичното обновяване при компаниите е надхвърлило очакванията

13:29 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изненадващ ръст в продажбите на компютри през първото тримесечие

Въпреки трудностите с доставките на части и липсата на нови чипове и иновативен софтуер продажбите на компютри в световен мащаб през първото тримесечие нарастват за изненада на анализаторите.

Както показват данни на специализираната в индустриални и технологични проучвания компания Gartner, броят на доставките нараства с 1,9% до 89 млн. броя.

Преди това анализаторите на компанията очакваха по-скромен ръст от 1,2%. Според специалистите на IDC ръстът е дори по-висок – от 2,3% до 87,1 млн. единици. И те обаче очакваха по-скромно нарастване.

Според двете анализаторски компании Hewlett-Packard продължава да е топ PC производителят. По данни на Gartner делът на американската компания на световния пазар е 17,2%, а според IDC – дори 18%. Бързо растящият китайски производител Lenovo с повече от 13% е на второ място, а Dell с повече от 11% си осигурява третата позиция.

В САЩ Apple с почти 10% пазарен дял е трети след Hewlett-Packard и Dell. Според Gartner обаче пазарът там се свива с 3,5%.

Затова не е чудно, че преди всичко търсенето на Стария континент обуславя силния ръст като цяло. В повечето страни нуждата на компаниите от технологично обновяване е била по-силна от очакванията. За сметка на това потреблението на частните лица показва много различни тенденции в отделните страни.

Все пак Gartner предупреждава, че потребителското търсене остава слабо, а IDC предполага, че ще остане такова и през следващите няколко тримесечия. Предлагането на PC през последните месеци е било особено вълнуващо, казва Лорън Ловърд от IDC, цитиран от The Wall Steet Journal. Подходът на индустрията към потребителите не е бил правилен, смята той.

В Латинска Америка и Китай се отчита спад на доставките. И Gartner, както и IDC обаче очакват, че предстоящото пускане на пазара на новите чипове на Intel и операционната система на Microsoft - Windows 8 ще насърчат силно търсенето.

Според анализатора на Gartner Микако Катагава обаче браншът не може да се осланя на силен ръст в развиващите се страни. Това, че навлизането на технологии в тези региони е ниско, не променя особено ситуацията на пазара, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още