IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft инвестира 300 млн. долара в електронния четец Nook на Barnes and Noble

Веригата американски книжарници отделя дигиталния си бизнес в смесено дружества с технологичния гигант

13:14 | 01.05.12 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Barnes and Noble Уилям Линч представя новия NOOK Simple Touch. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Barnes and Noble Уилям Линч представя новия NOOK Simple Touch. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Microsoft Inc. е инвестирал 300 млн. долара в съвместен дигитален проект с американските книжарници Barnes and Noble, съобщи ВВС. Сделката може да осигури достъп на четеца Nook до милиони нови потребители, интегрирайки го в новата операционна система Windows 8.

В новото смесено дружество, което все още няма име,  Barnes and Noble ще разполагат с дял от 82,4%, докато за Microsoft ще останат 17,6%. То ще подслони дигиталния бизнес на веригата книжарници, както и свързания с колежанското образование. Все още не е ясно къде ще бъде централата на новата компания.

Част от анализаторите в бранша обаче очакват издателите да бъдат „ужасени“ от подобно обвързване. „Тази сделка с Microsoft може да бъде спасителна за дигиталното подразделение, но няма да помогне на директните продажби“, заяви Тим Коутс, управляващ директор на Bilbary, провайдър на електронни книги. „Всъщност тя би могла да задълбочи спада в компанията. Издателите ще се ужасят, ако Barnes and Noble преминат само на електронна търговия“, добави той.

В началото на годината от веригата книжарници обявиха, че ще се опитат да отделят дигиталния си бизнес.

Електронният четец Nook бе лансиран през 2009 г. като конкурент на  Kindle на Amazon, позволявайки на потребителите да купуват, свалят и четат дигитални версии на книги и списания.

През март миналата година Microsoft заведе дело срещу Barnes and Noble по обвинения, че Nook, който действа чрез операционната система Android на Google, нарушава патенти на компанията от Редмънд. Сделката изглежда слага край на враждебността между двете компании.

Традиционните книжарници се борят с революцията с електронните книги и част от тях усетиха на гърба си колко е трудно да се съревновават с предлаганите от Amazon по-евтини електронни версии в сравнение с традиционния печат на хартия. Ръстът на издаваните само в дигитален вариант книги и на предпочитащите електронни издания читатели само увеличи проблемите им.

Повратната точка бе през миналата година, когато Barnes and Noble остана единствената верига книжарници в САЩ, при това с под 700 магазина.

По данни на компанията Juniper Research продажбите на ръчни четци са скочили от под 5 млн. през 2009 г. до 25 млн. през 2011 г.

„Очакваме стойността на продажбите на електронни четци да нарасне от 3,5 млрд. долара до 8,7 млрд. долара през 2016 г.“, заяви директорът на отдела за проучвания в компанията Уиндзър Холдън. „Оценката ни е, че ще се сформира значителен пазар на посветени читатели на електронни издания, макар че за да достигнат до най-широката аудитория компаниите ще трябва да осигурят достъп до приложенията си за електронни четци до колкото е възможно повече устройства“, добави той.

Kindle вече е достъпен като приложение на операционната система Windows 8, която трябва да се появи на пазара през есента. С настоящата сделка и съдържанието на Nook ще стане достъпно за нарастващия брой на хората, притежаващи мобилни устройства със софтуер на Microsoft.

“Инвестицията на Microsoft и увлекателното ни сътрудничество за предоставяне на дигитални технологии за четене от висока класа и на съдържание за платформата на Windows и нейните стотици милиони потребители ще ни позволи да разширим значително бизнеса“, заяви Уилям Линч, главен изпълнителен директор на Barnes & Noble.

Операционната система Windows 8 е специално предназначена за работа с тъчскрийн и мобилни устройства като например таблети.

„Допълнителните ни активи ще ускорят иновациите в електронното четена при широк кръг устройства с Windows, позволявайки на хората не просто да четат романи, но и да бъдат част от тях“, подчерта Анди Лийс, президент на подразделението за телефони Windows Phone на Microsoft. “Изправени сме пред революция в четенето“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още