IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Micron печели надпреварата за затруднения си конкурент Elpida?

Производителят на чипове е предложил 1,9 млрд. евро и запазване на дейността на двата най-важни завода на компанията в Япония

11:29 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Micron печели надпреварата за затруднения си конкурент Elpida?

Американският производител на чипове Micron очевидно е спечелил наддаването за изпадналия в несъстоятелност японски конкурент Elpida, предава Ройтерс.

Micron ще предложи над 200 млрд. йени (1,9 млрд. евро), е заявил в понеделник запознат с преговорите източник. Американците също така са предложили да запазят двата най-важни завода в Япония и работните места там.

В края на февруари Elpida помоли за съдебна защита при фалит. С огромните си задължения от около 6 млрд. евро това е най-големят досега фалит на японски производител. 

Според различни източници интерес към японците освен от Micron са заявили и от американския финансов инвеститор TPG Capital в съдружие с китайския партньор Hony Capital, както и Hynix. В петък обаче корейците се дръпнаха от надпреварата малко преди да изтече срокът за подаване на оферти във втория рунд. В неделя на извънредно събрание са се срещнали директорите на японския концерн, за да решават кой инвеститор да бъде предпочетен.

Elpida е третият по големина след корейските Samsung и Hynix производител на DRAM-чипове, които се вграждат преди всичко в компютри. Специалистът в производството на памет за компютри пропусна тренда към таблети и смартфони и страда от свръхкапацитет за производството на традиционните DRAM-памети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още