IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма залага през 2015 г. 75% от българите да ползват интернет

Според данните от 2010 г. достъп до глобалната мрежа е имало 49% от населението на страната

13:53 | 11.05.12 г. 1
Програма залага през 2015 г. 75% от българите да ползват интернет

През 2015 г. се предвижда седемдесет и пет процента от българите да използват интернет. Според данните от 2010 г. едва 49% от хората са имали достъп до глобалната мрежа, затова амбициите са в оставащите 30 месеца да се създадат условия една четвърт от населението да получи тази възможност, съобщиха от министерството на транспорта.

Тези цели са заложени в проекта за национална програма „Цифрова България 2015”, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството на транспорта http://www.mtitc.government.bg.

Програмата залага и на въвеждането на по-бърз интернет със скорост, равна или по-висока от 30 мегабайта в секуда (Mb/s), който да бъде осигурен от поне 90% от всички фиксирани линии.

В документа е записано още, че през 2015 г. до 35 на сто от свързаността трябва да се осигурява от фиксирани широколентови връзки. Целта е оптичната широколентова инфраструктура да достига и до всички училища, здравните и лечебните заведения като минималната скорост се очаква да бъде 20 Mb/s, се посочва в документа.

За изграждането на широколентов достъп в отдалечените селски райони е осигурен финансов ресурс от 20 милиона евро от оперативна програма „Регионално развитие”. Още 7,5 милиона евро се предвиждат и за изграждане и подобряване на центровете за информационни и комуникационни услуги, свързани с предоставянето на здравни съвети, различна форма на бизнес подкрепа, общински услуги и др.

Електронните административни услуги са друг акцент в програмата, като финансирането на тези услуги ще стане с помощта на оперативна програма „Административен капацитет”. Целта е да се реализират качествени онлайн услуги, а също да се усъвършенстват оперативно съвместимите информационни системи, както и тези за обмен на данни между различни звена в централната администрация.

По оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се изпълняват общо 12 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, насочени към по-ускорено внедряване на информационните технологии в държавната администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още