IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple увеличава "облака" си?

Вероятно от юни компанията ще предложи възможността за онлайн споделяне и коментиране на снимки

13:10 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	iCloud вероятно ще предложи от юни нови услуги за потребителите си. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

iCloud вероятно ще предложи от юни нови услуги за потребителите си. Снимка: Getty Images

Производителят на iPhone и iPad се готви за ъпгрейд на своята онлайн услуга. Според Wall Street Journal, който цитира информирани източници, Apple планира да разшири своята услуга iCloud* и да включи нова услуга за споделяне на снимки.

Промените може да бъдат обявени по време на конференцията за разработчици WWDC, която започва на 11-и юни в Сан Франциско. Те ще позволят на потребителите на изчислителния облак на Apple iCloud да се свързват един с друг и да могат да споделят и коментират снимки. Досега изображенията могат да бъдат съхранявани само във Photo Stream, за да се прехвърлят от едно устройство на Apple на друго, но не и да се споделят с останалите.

Така Apple иска да се включи в силно конкурентния пазар за споделяне на снимки, но в момента той е доминиран от бързо развиващи се услуги като Facebook и Instagram. Последната бе купена наскоро от социалната мрежа за 1 млрд. долара.

Компания със седалище в Купертино също така работи върху нова функция, която позволява на потребителите да споделят своите клипове чрез icloud. Освен това страницата iCloud.com в бъдеще ще дава достъп до бележки, които досега са били възможни само с подходящите приложения за iPhone, iPad и iPod.

Тези нови услуги могат да бъдат интегрирани в новата операционна система IOS 6, която Apple ще представи пред разработчиците си през юни. Говорител на Apple отказва да коментира информацията.

Тези промени са най-важните, откакто iCloud започна дейността си през октомври миналата година. Стратегически те имат смисъл, тъй като клиентите на Apple искат да имат достъп до своите данни през няколко устройства. До април 125 милиона собственици на устройства на Apple са влизали в icloud.

Apple обаче предлага предпазливо новите си услуги, тъй като съхранението на големи количества потребителските данни е скъпо удоволствие. Досега потребителите могат да съхраняват музика, филми и телевизионни предавания в icloud, които те купуват от iTunes. Има и приложения, книги и снимки във Photo Stream. В допълнение потребителите получават пет гигабайта безплатно пространство – същия обем предлага и Google с новата си услуга Google Drive.

С Photo Stream потребителите имат достъп до техните снимки от последните 30 дни, но имат право на максимално 1000 снимки. Но дори и скоро потребителите да могат да споделят и коментират снимките с останалите потребители, Photo Stream предлага основни функции спрямо подобни услуги.

Устройствата от други производители продължават да имат само ограничен достъп до icloud, за да може потребителите да бъдат подтикнати да купят продукти на Apple. Така например чрез браузър в icloud за останалите устройства са достъпни само основни функции, като например услуга за електронна поща и календар. Останалите функции са налични само за iPad, iPhone и Apple TV Box.

* „Облакът“ е термин, обозначаващ използването на споделени ресурси, софтуер и информация, предоставяни на компютри и други устройства чрез интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още