IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Samsung се срина с 10 млрд. долара

Причината е слух, че Apple ще избере друг основен доставчик за компонентите на устройствата си

18:18 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарната капитализация на Samsung се срина с 10 млрд. долара

Акциите на конкурента на Elpida и най-голям в света производител на чипове Samsung Electronics се свиха с 6,2%, а общата пазарна стойност на южнокорейската компания се срина с цели 10 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Причината е в публикация на тайванския специализиран сайт DigiTimes, според която американският технологичен концерн Apple е направил огромна поръчка на DRAM чипове от японския конкурент на Samsung – изпадналата в несъстоятелност компания Elpida. 

Поръчката ще запълни половината от капацитета на намиращата се от февруари под защита от кредитори базирана в Хирошима компания, пише блогът, позовавайки се на анонимни източници. По този начин производителят на iPhone и iPad иска да намали зависимостта си от Samsung, която, въпреки че доставя много от компонентите за устройствата, е конкурент във всички продуктови категории.

„Изглежда, че Apple не иска Samsung и Hynix да доминират на световния пазар за чипове. Apple иска да запази силната си позиция за преговори, като подкрепи Elpida", казва анализаторът Чои До Йен от LIG Investment & Securities.

Elpida преговаря в момента за продажбата си с американския си конкурент Micron Technology. Ако двете страни се договорят, с общ пазарен дял от 25% Micron би станал вторият най-голям производител на DRAM чипове след Samsung Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още