IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските iPhone скоро ще ползват и Baidu?

Подобна възможност ще бъде тежък удар за Google, която държи тук едва 16,6% от пазара

12:29 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските iPhone скоро ще ползват и Baidu?

От следващия месец смартфоните на Apple в Китай ще ползват като втора стандартна търсачка и Baidu, пише местната агенция Sina Tech, без обаче да назовава конкретна дата за промяната.

Но за партньора на Apple в търсенето – Google, това би бил тежък удар. В Китай Google, която управлява услугите си на местния език мандарин от Хонконг, държи едва 16,6% от пазара. На Baidu се падат цели 78,5 на сто от пазара. Ако Apple допусне Baidu като стандартна търсачка, това би могло да бъде не толкова рекламна стратегия за търсачката, а по-скоро признание към китайските клиенти на Apple, които биха искали да ползват своята любима търсеща програма.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук подчерта няколко пъти колко е важен китайският пазар за компанията му. С преминаване към лидера на китайския пазар за търсене, тази стратегия може да бъде развита.

Sina Tech писа за подобно решение още през март. Тогава като срок за промяната бе назован април, което очевидно се оказа погрешна дата. Сега обаче авторите твърдят, че са видели и пробвали тестова версия.

Операционната система на Apple iOS не дава възможност за промени в стандартното търсене при своя браузър Safari, който не може да бъде местен или деинсталиран. Все пак някои конкуренти, сред които и Yahoo, смятат, че това ще се промени все някога, защото в противен случай Apple е заплашен от съдебно дело заради нарушаване на законите в областта на защитата на конкуренцията, каквото преживя и Microsoft.

От няколко дни Yahoo предлага своя плъгин Axis за повечето популярни браузъри, който предоставя визуални резултати в реално време. Налично е и iOS приложение, което се синхронизира с плъгина и осигурява обединена история, отметки и дори синхронизира последната отворена страница. Очаква се скоро да бъде налична и версия за Android.

Интегрирането на търсачка по подразбиране в браузъри става скъп бизнес. Това е от полза например за Mozilla, която получава от Google до 300 млн. долара годишно - 84% от общите си приходи. Срещу тези пари Google ще бъде интернет търсачката по подразбиране за интернет браузъра Mozilla Firefox.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още