IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е събирала умишлено лични данни чрез Street View

Информацията е ползвана за съставяне на потребителски профили с цел по-нататъшна продажба на рекламни кампании

17:38 | 29.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Google събира информацията, за да състави характеристики на потребителите с цел по-нататъшна продажба на рекламни компании.<em> Снимка: Google</em></p>

Google събира информацията, за да състави характеристики на потребителите с цел по-нататъшна продажба на рекламни компании. Снимка: Google

Най-голямата интернет търсачка Google призна, че събира информация от персоналните компютри на хората във Великобритания, ползвайки паролите от безжичните им мрежи.

Информацията е събирана благодарение на автомобилите, които заснемали изображения по улиците по проекта Street View, съобщава Daily Mail.

По време на заснемането са били и сканирани безжични мрежи, а след това от тях е взета цялата информация, например от електронната поща, за да се съставят характеристики на потребителите с цел по-нататъшна продажба на рекламни кампании, пише вестникът. 

Първоначално Google отхвърли това твърдение като невярно, но в последствие призна, че това действително се е правило, но "погрешка". В крайна сметка се установи, че световната търсачка умишлено е инсталирала програми за събиране на информация в автомобилите, за да получи данни за интернет потребителите.

Междувременно двама американски конгресмени призоваха министерството на правосъдието отново да даде ход на разследване срещу Google заради събирането на Wi-Fi данни от автомобилите за Street View. Това става ясно от писмо на демократите Франк Палоун Джуниър и Джон Бароу до прокурор Ерик Холдър. Те обвиняват компанията, че събирането на данни е било "съзнателно решение".

При това те се уповават на доклада на щатския телекомуникационен регулатор Federal Communications Commission (FCC), който оневини Google за нарушаване на закона. "В светлината на доклада на FCC, който разкрива съзнателното събиране на лични данни, аз призовавам Министерството на правосъдието спешно да оцени инцидента отново", е цитиран Палоун в прессъобщението.

"Личната сфера е важен въпрос и нито влиянието на Google, нито мощта на компанията, не я освобождава от нейната отговорност", изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още