IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica продава половината от акциите си в China Unicom Ltd.

Разпродажбата на дяловете ще намали участието на испанската компания във втория по големина телеком в Китай до едва 5%

15:22 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Telefonica продава половината от акциите си в China Unicom Ltd.

Решението на Telefonica Sa да продаде половината от дела си в китайския оператор China Unicom Ltd. показва нарастващите проблеми, пред които е поставена испанската телекомуникационна група, пише Bloomberg.

Разпродажбата на дяловете ѝ, които са близо 1,07 млрд., ще намали участието на испанската компания във втория по големина телеком в Китай до 5%. Със сделката испанците се надяват да приберат 1,13 млрд. евро. 

Според вчерашното споразумение Telefonica ще продаде дяловете си от China Unicom на China United Network Communications Group. Oчаква се сделката да бъде финализирана до края на юли т. г. според официално изявление на компанията. 

Базираната в Мадрид компания се съгласи да не продава повече от акциите си в китайския оператор в рамките на следващите 12 месеца.

Изпълнителният директор на Telefonica Сезар Алиерта, който е на поста във фирмата от 2000 г., реши да инвестира 85 млрд. долара в придобиване на акции в различни компании. Сега той трябва да освободи телекомуникационния концерн от натрупаните в размер на 57 млрд. евро дългове.

Междувременно рейтинговата агенция Standard & Poor's намали рейтинга на Telefonica миналия месец, което доведе до обявяването на плановете на испанската фирма да инициира публично предлагане на активите си в Германия и Латинска Америка.

„Ясно се вижда как бордът най-накрая започна да разпознава сериозността на кредитните проблеми на компанията“, казва Пол Марш, анализатор в Berenberg Bank. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още