IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външното министерство на САЩ с милионна поръчка за Amazon?

Ведомството ще купи електронни четци Kindle Touch и съдържание за до 16,5 млн. долара към тях

15:15 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американските посолства може да бъдат снабдени с няколко хиляди устройства Kindle Touch.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Американските посолства може да бъдат снабдени с няколко хиляди устройства Kindle Touch. Снимка: Ройтерс 

Американското външно министерство преговаря с Amazon за сключването на договор, който предвижда доставката на електронни четци от типа Kindle Touch с включено съдържание на стойност до 16,5 млн. долара. Устройствата ще са предназначени за посолствата на САЩ.

Ако Amazon и държавният департамент постигнат договорка, теоретично компанията може да достави поне 2500 устройства Kindle Touch с по 50 предварително инсталирани заглавия, пише News.com. Броят дори може да бъде надвишен, защото министерството търси дългосрочно сътрудничество от над 5 години.

Като за начало правителството ще похарчи за една година 2,29 млн. долара за минимално количество от 2500 устройства със съдържание и доставка, пояснява Филип Райнс, говорител на Хилъри Клинтън. 

По думите му в продължение на години министерството е пращало до посолствата отвъд Океана печатани книги. През миналата година в рамките на пилотна програма ведомството купува 6000 устройства  Kindle за около 985 000 долара, за да провери дали те могат да заместят книгите.

Програмата се оказала успешна, защото електронните четци се оказват по-гъвкави, предлагат повече съдържание и не на последно място са по-изгодни като цена. Затова правителството е решило да разшири програмата, като смята Amazon за най-добрата опция.

"Министерството на външните работи идентифицира Kindle на Amazon като единствения е-четец на пазара, който отговаря на изискванията на правителството. Amazon е единствената компания, която разполага с исканите от държавата ресурси," се казва в проектодокумента за договора.

В него са изброени някои "основни изисквания", на които да отговаря всеки е-четец, за да се класира за програмата. Това включва централна система за управление, най-малко 6-инчов дисплей, международна поддръжка на 3G услуги, дълъг живот на батерията, преносимост и лекото тегло, поддръжка на чужди езици и скриптове, непрекъснати актуализации, 24 часова поддръжка седем дни в седмицата и безплатна доставка.

Също така правителството настоява, че "дилърът трябва да бъде в състояние да деактивира някои стандартни функциина електронния четец" и " да предоставя данни за това какво съдържание е било достъпно". По-конкретно, правителството иска да знае до какво съдържание е получен достъп, колко дълго е било разгледано то, кои функции на устройството са били използвани и какво съдържание се изтегля.

Kindle Touch е единственото устройство, което отговаря на всички тези изисквания, за разлика от iPad на Apple. Последният има повече възможности, отколкото са необходими", каза Райнс. Допълнителните характеристики на таблета са не само ненужни за проекта, но и представлявали неприемлив риск за безопасността и употребата. Освен това iPad не е в състояние да отговори на две изисквания: централизирана платформа за управление за регистрация и съдържание и дълъг живот на батерията.

Окончателното решение за сделката се очаква да се вземе до 19-и юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още