IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon планира да пусне на пазара два нови таблета?

Компанията пренасочва все по-голяма част от ресурсите си от електронните четци към таблетите

17:48 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Само за няколко месеца Kindle Fire се превърна в истински шлагер.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Само за няколко месеца Kindle Fire се превърна в истински шлагер. Снимка: Ройтерс

Американският онлайн търговец Amazon възнамерява да пусне на пазара през второто полугодие на годината два нови таблета. Докато едното устройство, подобно на Kindle Fire ще има 7-инчов дисплей, другата премиера ще е на таблет с 10-инчов диагонал на екрана, пише технологичният блог Digitimes. 

Очаква се тези планове да хвърлят сянка върху бъдещето развитие на четците на електронни книги. През последната четвърт на 2011 г. компанията е продала 3,98 млн. таблета Kindle Fire, а пазарният им дял е 14%, което я поставя на второ място по продажби. Продажбите само през последните три месеца на годината бяха достатъчни, за да може Amazon да стане третият по големина за годината производител след Samsung и Apple. 

Ако и двата таблета излязат на пазара през втората половина на годината, те може да са снабдени с Android 4.0 - Ice Cream Sandwich. Засега се смята, че и новите таблети на Amazon ще залагат на мобилната операционна система на Google. Amazon управлява собствен онлайн магазин за приложения за Android.

Заради високите продажби на Kindle Fire компанията насочи фокуса от четците на е-книги към таблетите и затова възнамерява да пусне 10-инчов модел през втората половина, вместо 8,9-инчов, който беше планиран преди.

Amazon успява да поддържа ниската цена за Kindle Fire в САЩ само с това, че субсидира таблета за сметка на други свои услуги. Amazon го продава за 199 долара, като плаща за компонентите, вложени в него 143 долара.

За сравнение частите за един iPad 2 с 32 GB памет и 3G-модул струват според изчисления на анализаторите от UBM 276 долара. Apple обаче продава устройството за 729 долара, с което за сглобяването, опаковката, доставката, развойната дейност, маркетинга и, разбира се, печалбата, на Apple остават над 500 долара.

Тъй като все още използва дисплеи от Wintek и TPK Holdings, очаква се компанията да възложи производството на 10-инчовия модел на Quanta Computer и Foxconn Electronics.

Междувременно стана ясно, че компанията е намалила поръчките си за е-хартия от E Ink Holdings. EIH съобщи преди това, че има приходи от 1,07 млрд. нови тайвански долара (36,22 млн. долара) през февруари, което представлява спад от 24% на месечна и от 62% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още