IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се бори с последиците от несполучливото IPO

Компанията трябва да се справи с над 40 съдебни иска, главният технологичен директор напуска

10:43 | 16.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният технологичен директор Брет Тейлър напуска компанията през лятото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният технологичен директор Брет Тейлър напуска компанията през лятото. Снимка: Ройтерс

Най-голямата социална мрежа в света Facebook ще се опита да обедини над 40 съдебни иска в един. В петък онлайн мрежата и участващите банки са представили съответните документи, в които представят своята гледна точка. Facebook и финансовите институти се стремят да прехвърлят част от вината на оператора на технологичната борса Nasdaq.

През миналия месец Facebook осъществи най-голямото първично публично предлагане на технологична компания, което бе помрачено от технически гафове. 

Много от жалбите са свързани с публикувано на 9-и май от Facebook изявление, че броят на потребителите на мобилни услуги се разраства по-бързо от приходите. Ищците се оплакват, че анализаторите на големите инвестиционни банки са понижили прогнозите си по-късно, но са споделили това с малцина свои клиенти. Както Facebook, така и банките твърдят, че не са действали неправомерно.

След разочароващото IPO Facebook загуби и висш мениджър. Главният технологичен директор Брет Тейлър обяви в петък, че ще напусне Facebook през лятото, за да основе своя собствена компания. При това той иска да работи с инженер на конкурента на Facebook - Google.

Изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбтрг благодари на Тейлър, с когото е бил не само колега, но и приятел. Тейлър започва работа в социалната мрежа през 2009 г., когато Facebook купува FriendFeed, за която той е работил по това време.

Някои инвеститори спекулираха преди първичното публично предлагане, че за Facebook може да бъде трудно да запази своите служители. Много от тях след IPO-то станаха милионери.

От основаването през 2004 г. обаче много служители обърнаха гръб на Facebook. Предшественикът на Тейлър, Дъстин Московиц напусна фирмата през 2008 г. и основава със свой бивш колега социална мрежа за бизнеса.

Междувременно за първи път от борсовия си дебют акциите на Facebook приключиха седмицата с ръст. Акциите са нараснали с 6,1% в петък, за да затворят на цена от 30,01 долара. Това е ръст от 10,8% за изминалата седмица, но все още с 21% по-малко от цената на старта на IPO-то в размер на 38 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Какво му е несполучливото бре? Едно голямо нищо струва по 30$ за акция.Като има балами да дават пари за акции на купчина единици и нули, винаги ще има тарикати да им ги предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
popo323
преди 11 години
Ricco не си много наясно със съдебното производство в България Лесно е да се каже съди някой , но на практика при този муден и корумпиран съд е обречена кауза Тук при суми над 5000лв имаме три инстанционно производство , това означаве поне 5 год за трите инстанции Отделно се плаща % от сумата за която съдиш Пък и тук дори при еднакви казуси да осъдиш някой измамник , това не важи за абсолютно същият случай на друг при същият измамник В Америка не е така Тук няма практиката когато осъдиш някое дружество за измама за 5000лв ,/ примерно/, съдът освен тези преки 5000лв , да му наложи допълнителна глоба за 2 000 000 /примерно / , която е наказание за да не повтаря подобно нещо В Америка това е нормална практика , но тук всичко е изкривено и корумпирано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Е, то затова Америка е Америка, а България - България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
popo323
преди 11 години
Само си направете сметката какво стана с акциите с IPO-тата ,в България Защо тук няма лавина от съдебни дела срещу измамниците които издадоха акции от Каолин , Зърненини храни , *** и още доста други Как така изнасяха едни данни ,а акциите им се обезцениха от 5 до 20 пъти Тук става въпрос за огромна измама при определянето на цените им и никакъв контрол от регулиращите органи Същите отдавна трябваше да бъдат съдени и да започне разпродажба на активите им за покриване на измамите Това което в момента е БФБ е просто подигравка , би трябвало временно да бъде закрита и всяко лице имало някакъв досег с нейният контрол или контрола на търговията с акции на дружествата уволнено В Америка подобна масова измама с цените на акциите би предизвикала невиждана криза и затвор за повечето участници в измамите Но тъй като тук едва ли повече от 2-3% от хората имат акции всички се правят ,че не виждат какво се случва и се скатават Това ,че парите в доброволните пенсионни фондове са изпокрадени е нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още