IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq предложи 40 млн. долара компенсации за проблемите с IPO-то на Facebook

Пострадалите компании намират предложението за крайно недостатъчно, а конкурентите се притесняват за включените в него отстъпки, които ще им отмъкнат клиентите

12:38 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Nasdaq предложи 40 млн. долара компенсации за проблемите с IPO-то на Facebook

Nasdaq OMX Group предложи еднократно изплащане на около 40 млн. долара, за да компенсира част от финансовите компании, претърпели загуби от пробивите в системата на борсата по време на първичното публично предлагане на социалната мрежа Facebook, съобщи Ройтерс.

„Изпитахме затруднения и определено се извиняваме на индустрията“ за проблемите при първичното публично предлагане на Facebook, заяви главният изпълнителен директор на Nasdaq Робърт Грайфелд в интервю за CNBC.

Планираните компенсации, които включват комбинация от средства в брой и търговски отстъпки, ще трябва да получат одобрението на американската Комисия за ценните книжа и борсите.

Сумата е доста по-малка от 100-те милиона долара, които фирмите твърдят, че са загубили заради техническите проблеми около борсовия дебют на социалната мрежа.

Идеята за отстъпките предизвика опасения на други борси. Източници от конкурентите на Nasdaq заявиха, че подобен план ще принуди брокерите да търгуват на Nasdaq, отнемайки пазарен дял от съперничещите борси.

В съобщение на New York Stock Exchange се посочва, че „това би било напълно в разрез с честната практика и неоправдано бреме за конкуренцията“, ако на Nasdaq бъде позволено да предложи подобен тип компенсация.

„Подобна тактика евентуално би стимулирала силно потребителите да отклонят поръчките си към Nasdaq в опит да получат компенсация, на която имат право, и ще позволи на Nasdaq да се облагодетелства от увеличаването на пазарния си дял, който в противен случай не биха постигнали“, подчертават от New York Stock Exchange. „Това е равносилно да бъде принудена индустрията да дотира пропуските на Nasdaq и ще установи вреден прецедент“, добавят оттам.

От Nasdaq уточниха, че ще платят в брой 13,7 млн. долара на компаниите, понесли загуби. Сумата включва печалбата от 10,7 млн. долара, реализирана от борсата през първия ден от търговията с акциите на Facebook и най-много 3 млн. долара, одобрени от регулаторите за компенсиране на търговската бъркотия. Останалата част ще представлява търговски отстъпки, които се очаква да бъдат усвоени за около 6 месеца.

Но само 4-те най-големи компании, участващи в сделките за търговия с предложените акции на Facebook на стойност 16 млрд. долара - UBS, Citigroup, Knight Capital Group и Citadel Securities – са загубили над 115 млн. долара заради техническите проблеми, които не им позволиха да разберат в продължение на 2 часа дали заявките им се изпълняват.

В отговор на плана за компенсации на Nasdaq от Knight Capital публикуваха съобщение, определяйки го като „просто неприемлив“.

Последна актуализация: 04:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още