IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алмуня: Патентните спорове превръщат потребителите в заложници

В момента ЕК разследва Samsung и Motorola заради използването на FRAND патенти

15:01 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хоакин Алмуня. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хоакин Алмуня. Снимка: Ройтерс

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня разкритикува в своя реч патетните спорове за т. нар. стандарти при "справедливи, разумни и недискриминационни" (FRAND) условия. По думите му те са в ущърб на потребителите.

„Проблем в тези случаи е използването на съдебни заповеди, които могат да нарушават принципа на ефективен достъп до FRAND", каза Алмуня. „Ние трябва бързо да намерим добри отговори, тъй като в тези патентни спорове потребителите не трябва да бъдат държани като заложници".

Той призова органите по защита на конкуренцията и съдилищата да се намесят. Те са онези, които следва да предотвратят злоупотребата при използването на ключови за индустрията стандарти. Но технологичната индустрия трябвало също да извърви своя път, за да реши проблема.

„Индустрията има роля в гарантирането на правилното функциониране на системата за стандартизация", твърди комисарят. „Бих искал да насърча бранша заедно със съответните органи по стандартизация да установи ясни правила, които да предотвратяват злоупотребата с патенти".

Не за първи път Алмуня се изказва по подобен начин. „Собствениците на основни за стандартите патенти имат значителна пазарна мощ. Тази пазарна сила може да се ползва във вреда на конкуренцията и аз определено смятам да приложа антимонополното законодателство, за да спра подобни действия", каза още в края на март Алмуня в своя реч във Вашингтон. Тези антимонополни мерки включват глоби до 10% от общия оборот на компанията.

В момента ведомството на Алмуня разследва Samsung и Motorola заради използването на FRAND патенти, които в действителност са лицензирани за ползване при "справедливи, разумни и недискриминационни условия". Компаниите се опитват да използват тези запазени права за забрани на продажба на продукти на Apple и Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още