IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung претърпя тежко поражение пред американски съд

Apple постигна предварителна забрана за продажбата на таблета Samsung Galaxy Tab 10.1 в САЩ

11:53 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Galaxy Tab 10.1 няма да може да се продава на територията на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Galaxy Tab 10.1 няма да може да се продава на територията на САЩ. Снимка: Ройтерс

Броени часове преди началото на конференцията за разработчици на Google, на която се очаква и представянето на новия Android 4.1 Jelly Bean, един от партньорите на онлайн концерна – Samsung, претърпя тежко поражение, след като американски съд отсъди в полза на Apple по едно от патентните дела срещу Samsung, предаде Ройтерс.

Според решението на съдия Луси Кох таблетът Samsung Galaxy Tab 10.1 нарушава патенти на Apple. Затова председателстваният от нея съд ще наложи забрана за продажбите му в САЩ, точно както се случи в Германия. Преди да се случи това обаче Apple ще трябва да внесе 2,6 милиона долара като гаранционна сума. Ако след евентуалното обжалване съдът промени мнението си, тези пари ще послужат като компенсация за корейската компания. 

Apple заведе делото срещу конкурента си на 19-и май и въпреки че първоначално съдът в САЩ отхвърли искането, сега реши да наложи предварителна забрана за продажбите на Galaxy Tab 10.1. 

„Въпреки че Samsung има право да се конкурира, няма право да го прави нечестно, заливайки пазара с нарушаващи патенти продукти“, твърди съдия Кох.

Според германския специалист по патентно право Флориан Мюлер, за рекордно кратко време, само 5 часа по-късно, Samsung вече е обжалвала решението на съда.

През миналата седмица обаче и Apple преглътна горчив хап. Американски съдия постави края на спора за смартфони между двете компании. Apple не успя да получи съдебна забрана срещу мобилното дъщерно дружество на Google - Motorola Mobility. Щатският концерн се надяваше с подобно решение да получи решително предимство на оспорвания пазар на мобилни операционни системи пред Android на Google, припомня Financial Times.

Междувременно Bloomberg пише, че конкурентът на Apple ще представи през тази седмица собствен таблет, както направи по-рано и Microsoft със своя Surface. По този начин Google се надява на директен удар срещу лидера Apple. Устройството ще струва 199 долара и ще носи и името на тайванския производител Asustek, предава Bloomberg днес, като се позовава на двама запознати със случващото се източници.

От няколко седмици насам в технологичния свят бушуват спекулации за представяне на таблета по време на конференцията за разработчици. Очаква се устройството да има екран от седем инча и да работи, разбира се, под модифициран Android. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още