IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple печели патентния спор срещу Samsung

Съдът в Дюселдорф наложи забрана за продажба и на видоизменения таблет на корейците

12:34 | 31.01.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Двата таблета изглеждат поразително еднакво.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Двата таблета изглеждат поразително еднакво. Снимка: Ройтерс

Решителната битка в продължаващия спор между Apple и Samsung вече започна. Обжалването на Samsung за теста за дизайн е било отхвърлено от Апелативния съд. На обикновен език това означава, че и двете версии на Samsung Galaxy Tabs, тоест и онези с променения дизайн, остават забранени за продажба, предаде DPA.

Съдът установи, че устройствата на Samsung може да се разглеждат като „експлоатация на репутацията на оригинала".

Сходството между тези две устройства представлявало експлоатация на стойността и репутацията на iPad като пазарен лидер, установи съдът. Решението по мнението на заседателите важи за цяла Европа, тъй като германското дъщерно дружество на Samsung в този съдебен процес се е явявало като представител на компанията от Южна Корея. 

Според решението на съда в Дюселдорф конкурентът на iPad няма право да продава устройства в Германия още от лятото. Впоследствие корейците пуснаха там модифицирана версия, която обаче става забранена за продажба със сегашното решение.

За Samsung това е трето поредно поражение. Преди това корейците се провалиха с два иска в районния съд в Манхайм.

Apple защити дизайна на своя таблет още през 2004 г., дълго преди появата на iPad.

Първоначално Apple подаде през лятото иск срещу модела Galaxy Tab 10.1 и успя да го защити тогава. Дори и малко по-малкият модел Galaxy Tab 8.9 няма да може да се продава. Samsung подаде жалба пред Апелативният съд, за да се отмени решението. В същото време корейците поискаха да заобиколят забраната за продажба с леко променен външен модел - 10.1N.

Блогърът Флориан Мюлер, който е специалист по патентно право, коментира, че присъдата не е толкова лоша за Samsung, колкото изглежда на пръв поглед. Тя се позовавала само на германски закон и така не можело да се транспонира в останалите европейски страни. 10.1N пък можело да се продава и в бъдеще в Германия.  

Съдът в Дюселдорф наложи на 9-и август забрана за Galaxy Tab 10.1 в рамките на Европейския съюз, с изключение на Холандия по искане на Apple. През септември той потвърди решението си за забрана на продажба, но я ограничи на територията на Германия. Apple обвинява Samsung в нарушение на патентни права и нелоялна конкуренция. 

Samsung е единственият производител на Android таблети, който успява да направи пробив в продажбите на Apple iPad, въпреки че се очаква Amazon да направи същото с нейния Kindle Fire

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
imoti360
преди 12 години
Според мен причината заради която Ейпъл успява да направи забрана за продажбата на своят Самсунг на някои места е много проста . Има една българска поговорка - Не е луд този който яде баницата , а този който му я дава. Просто са намерили добри адвокати , кофти съдии и резултатът не закъснява. Питам аз някой от тези пишман съдии - Как би се развил въпросът с *** за управление на автомобилите и тяхното патентоване ? Е кажете ми това не е ли абсурдно? Явно тука мирише много сташно на явна корупция от страна на Ейпъл . Хайде опровергайте ме де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
Самсунг е много по-голямо име от Епъл, последните имат само добър пиар и добри адвокати. Те дори хардуера не си правят сами, доскоро Самсунг им произвеждаха чиповете, а сега ги мъкнат по съдилищата. С тези напъни да си запазят монопола вървят по опасен път - току-виж на потребителите им светнало, че дават прекалено много пари за една нахапана ябълка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
А Гутенберг навремето, ако се беше сетил да патентова дизайна на книгата, сега наследниците му под пари щяха да живеят. Представяте ли си колко много си приличат книгите една с друга - корици, заглавие, предговор, съдържание, тяло. Ами не може така - трябва всяка книга да е различна. На какво прилича това?! Докога ще копираме Гутенберг - ами това е кражба. КРАЖБА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Виждам потенциал и в разположението на иконите. Не може това разположение - в редове и колони да се използва от друг, освен от Епъл. Така мисля, че всичките Уиндоуси трябва да бъдат спряни от продажба - да измислят друга подредба на иконите и тогава да заповядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Боже, докъде я докарахме! И сега какво - Самсунг ако иска да продава таблети ще трябва да ги направи с триъгълна или кръгла форма защото иначе ще приличат на дизайна на Епъл?! А дали пък не е добра идея Самсунг да защитят следващите няколко геометрични форми и тогава вече никой друг няма да може да продава таблети - Епъл ще си продават правоъгълния таблет, Самсунг кръглия или триъгълния, но никой друг няма да може да продава нищо друго (останалите форми, макар и не в употреба ще бъдат защитени с авторски права или каквато там защита има в случая и няма да могат да се използват от никой друг).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
самсунг е корея не китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Internet
преди 12 години
Крадливите жълтури най-сетни си получиха заслуженото..и то не само в Германия, а и в целия свят.Само така - да живее Великата Ябълка от Купертино!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
и все пак ще си купя самсунг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още