IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Best Buy с оферта да изкупи компанията

Предложената от Ричард Шулце цена е с над 35% по-висока от пазарната оценка на акциите на компанията

16:42 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на Best Buy в Отава, Канада. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на Best Buy в Отава, Канада. Снимка: Ройтерс

Основателят на веригата Best Buy Ричард Шулце, който се оттегли от поста председател на борда на директорите по-рано тази година, е предложил да придобие компанията на цена 24-26 долара за акция.

Това предизвика рязко поскъпване на акциите на веригата за продажби на електроника, тъй като предложената е цена е далеч над борсовата цена на акциите на компанията, пише Bloomberg.

Цената от 24 долара е с 36% над цената на затваряне на акциите от петъчната сесия в Ню Йорк. При 25 долара на акция пък пазарната капитализация би набъбнала до 8,5 млрд. долара.

Към края на юни Шулце притежаваше дял от над 20 на сто в капитала на Best Buy. Той посочва, че ще предостави 1 млрд. долара за евентуалната сделка, а другите пари щели да дойдат от „водещи компании за дялови инвестиции с богат опит в продажбите на дребно, които биха били заинтересовани от потенциалното придобиване на Best Buy” и дългово финансиране, се казва в негово писмо до инвеститорите

Към 5 май дългосрочните дългове на Best Buy са били в размер на 1,7 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

“Активно проучвах възможностите за дела ми в компанията. Това отново даде сила на вярата ми, че Best Buy се нуждае от твърди и обхватни промени, за да се завърне компанията на лидерското си място и ме доведе до заключението, че най-голям шанс за връщане на успеха би имало налагането на тези промени при различна акционерна структура“, обяснява Шулце.

Днес акциите на Best Buy скачат с 34 на сто до 23,55 долара за брой, след като в петък сесията приключи при 17,64 долара за брой.

Шулце е заявил желание за достъп за изготвянето на пълен анализ на състоянието на Best Buy и формирането на група заинтересовани инвеститори и служители, които да отправят по-пълна оферта. По законите на Минесота той има нужда от одобрението на компанията, за да направи подобно нещо.

През последните няколко седмици той е водил неуспешни разговори с борда на директорите за такова разрешение, посочва източник, запознат с въпроса. Позицията на управителния орган била, че моментът компанията да слезе от борсата не е подходящ, тъй като се търси нов изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още