IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформата BlackBerry 10 ще работи и на устройства, които не са на RIM?

Възможно е компанията да лицензира своята нова операционна система, но от фирмата не са взели сигурно решение

13:00 | 14.08.12 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новата операционна система на канадската компания Research in Motion (RIM) -  BlackBerry 10 скоро може да бъде достъпна и за устройства, които не са от продуктовото портофолио на BlackBerry, съобщи изпълнителният директор на компанията Торстен Хайнс, информира CNET.

Хайнс съобщи, че софтуерът QNX , върху който е базиран BlackBerry 10, „вече има нужните лицензи. Можем да направим същото и с BlackBerry 10, ако пожелаем“.

„Платформата BlackBerry 10 също може да бъде лицензирана“, допълва той, без да потвърждава дали от RIM наистина плануват да направят това.

Наскоро в технологичните среди имаше слух, че Samsung иска да използва операционната система BlackBerry 10 в някои от своите продукти. Въпреки това миналата седмица от фирмата изказаха официална позиция, че компанията няма намерение да закупува каквито и да било лицензи за този софтуер.

С помощта на лиценза производителите на мобилни операционни системи ще могат да продават правата върху ползването на софтуера, разработен от тях, на разработчици на хардуер и различни мобилни устройства.

Пример за подобна стратегия е гигантът Google, който издаде лиценз на своята операционна система Android и днес  много производители на мобилни устройства я ползват. Този ход помогна на компанията да заеме 51 % от пазарния дял на операционни системи в световен мащаб през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още