IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola Mobility подава нова жалба срещу Apple

Компанията иска да спре вноса на iPad, iPhone и почти всички Mac компютри в САЩ

15:50 | 21.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Делото започна през 2010 г., когато Motorola обвини Apple в нарушаване на няколко патента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Делото започна през 2010 г., когато Motorola обвини Apple в нарушаване на няколко патента. Снимка: Ройтерс

Пореден рунд в патентните войни на големите технологични компании. Motorola Mobility, която бе придобита от онлайн гиганта Google, заведе ново дело срещу Apple. Компанията обвинява своя конкурент в нарушени патенти, които са използвани в някои от нейните продукти, пише Washington Post. Документите за делото са подадени в петък, когато единствено Bloomberg писа за това, но подробностите по делото започнаха да се появяват днес.

Във вторник стана ясно, че Motorola настоява Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) да забрани вноса на iPhone, iPad, iPod Touch и почти всички Mac компютри на територията на страната. Причината, която се изтъква, е, че Apple е нарушила общо седем патента, вложени в устройствата.

Патентите засягат уведомления по местоположение, комуникационни и контролни системи за мултимедия, мениджър на приложения, за да получават само съобщенията, които са от значение за тях. Другите патенти, част от жалбата, са за комуникационни системи между клиенти за чат и съобщения, интерактивни услуги за комуникационни устройства, пренос на съдържание по безжичен път до устройствата, а последният засегнат патент касае система за управление на съдържанието между няколко устройства.

Motorola твърди, че от Apple са били напълно наясно за съществуването на тези патенти и за факта, че устройствата на компанията ги нарушават.

"Бихме желали да решим тези патентни диспути, но нежеланието на Apple да преговаря за лиценз не ни оставя друг избор освен да защитим себе си и иновациите на нашите инженери", се казва в коментар на Motorola Mobility пред агенция Bloomberg.

Motorola Mobility и Apple водят битка на съдебния фронт от 2010 г. насам, след като преговорите за лицензиране се провалиха. Apple твърди, че Motorola Mobility има неразумни искания и че телефоните на Motorola Mobility и други производители на телефони, които работят с операционната система Android на Google, копират ключови патентовани характеристики на iPhone.
 
Жалбата е втората, която базираната в Либъртивил, Илинойс, Motorola Mobility е подала в агенцията срещу Apple. Копие от новата жалба не е на разположение. Според първоначалната информация се очаква комисията да обяви окончателното си решение по по-ранната жалба на 24-и август и евентуално може да наложи забрана за внос на iPhone.

Спорът е част от по-широкообхватна битката за дял в пазара на смартфони, който според Bloomberg Industries е нараснал през миналата година с 62% до 219 млрд. долара. Apple, на която се пада една трета от продадените смартфони през последното тримесечие в САЩ, се намира и в средата на съдебен процес за нарушение на патенти срещу най-големия си конкурент Samsung Electronics Co.

Всичко за патентните войни четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още