IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RIM е представил пред мобилни оператори новата си операционна система

Реакцията като цяло е била положителна, но ще са необходими месеци преди да стартират продажбите

10:23 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	RIM залага на това, че едно ново поколение устройства може да я спаси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

RIM залага на това, че едно ново поколение устройства може да я спаси. Снимка: Ройтерс

Канадският технологичен производител Research in Motion (RIM) е представил пред международни мобилни оператори новата си операционна система за смартфони. Реакцията като цяло е била положителна, заяви ръководителят на канадското подразделение на RIM Андрю Маклауд в четвъртък във Ватерло, цитиран от DPAD.

Очаква се в близките седмици компанията да обсъди с операторите подробности относно пазарния старт и други аспекти на бизнеса. „Ние сме на път да добавим финалните щрихи в софтуера", казва Маклауд. "Това е фаза, в която наистина имаме увереност, че бихме били в състояние да демонстрираме функционалността на продуктите и софтуера."

Същевременно вицепрезидентът по развойната дейност Алек Сондърс не изразява надежди за скорошно начало на продажбите. Все още сме на месеци от това, казва Сондърс.

Смартфоните с операционната система BlackBerry 10 ще са на пазарите в началото на 2013 г. Канадската компания иска да обърне посоката на развитието си с новата технология, защото досега бившият лидер на пазара на смартфони не успява да пренесе господството си в корпоративния бизнес и към частните потребители. В този сегмент доминират iPhone на Apple и устройства с операционната система на Google - Android.

Преди няколко дни изпълнителният директор на компанията Торстен Хайнс съобщи, че BlackBerry 10 скоро може да бъде достъпна и за устройства, които не са от продуктовото портофолио на BlackBerry. Хайнс съобщи, че софтуерът QNX, върху който е базирана BlackBerry 10, „вече има нужните лицензи. Можем да направим същото и с BlackBerry 10, ако пожелаем“.

„Платформата BlackBerry 10 също може да бъде лицензирана“, допълва той, без да потвърждава дали от RIM наистина планират да направят това.

Преди това имаше слух, че Samsung иска да използва операционната система BlackBerry 10 в някои от своите продукти. Въпреки това миналата седмица от фирмата изказаха официална позиция, че компанията няма намерение да закупува каквито и да било лицензи за този софтуер.

Преди няколко седмици пък RIM обяви, че ще съкрати до 5 000 от своите общо около 16 500 служители. С тази стъпка компанията иска да спести около 1 млрд. долара. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още