IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung победи Apple на японския съдебен тепих

Появяват се първите съмнения дали патентната победа на американците в Калифорния е окончателна

11:18 | 31.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Окончателният изход от правната битка между двата гиганта е далеч. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Окончателният изход от правната битка между двата гиганта е далеч. Снимка: Ройтерс

Очевиден е фактът, че са пропускали някои неща. Например едно изследване за т. нар. "предварително изкуство" (prior art). Става дума за това, дали за някои неща, за които се твърди, че са с нарушени патентни права, не е имало предишна алтернатива. Защото в такъв случай няма да има нищо за защита. Но журито е пропуснало да събере тази важна информация, защото това "само щеше да ни забави", казва членът на журито Мануел Илаган пред CNEt.

Решението е било ускорено и по друга линия – чрез знанията на 67-годишния председател на журито Вел Хоган. Самият той притежава редица патенти и някога ги е защитавал пред съда. „Този опит наистина помогна на другите членове“, казва член на журито. Но самият факт, че Хоган е бил член на журито и може би е бил в конфликт на интереси, се дискутира все по-шумно.

Съдия Луси Кох вече си е направила първите изводи. Едва през декември тя иска да вземе решение по искането на Apple за спиране от търговия на осем устройства на Samsung. И двете страни трябва да получат достатъчно време, за да представят своята гледна точка, казва тя.

Решенията припомнят познат дебат в САЩ за това дали жури от лаици всъщност е правилната инстанция, която да се произнесе по сложен IT процес. Още по време на сензационния процес между Oracle и SAP за възможен промишлен шпионаж се показаха наяве ограниченията на системата на съдебните заседатели. Рекордната глоба от 1,3 млрд. долара срещу SAP по-късно бе касирана от съда и бе намалена до доста под 500 млн. долара.

Другото голямо съдебно дело на Apple – това срещу Google, придобива основен приоритет в компанията от Купертино. Директорът на Apple Тим Кук и изпълнителният директор на Google Лари Пейдж са обсъдили ожесточения конфликт по телефона според американски медии. Те са централни фигури в патентния спор. Със своите оплаквания Apple засега напада отделни производители като Samsung, Motorola и HTC. Въпреки това истинската цел е операционната система Android на Google, която сега владее около половината от пазара на смартфони.

Кук и Пейдж са говорили по телефона миналата седмица, предава финансовата информационна агенция Bloomberg. И се очаква, да разговарят помежду си отново скоро. Също така технологичният блог All Things D пише за разговори на най-високо равнище, позовавайки се на запознати източници и от двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още