IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между Oracle и SAP се разраства

Американският концерн не се съгласи на предложеното извънсъдебно споразумение

12:43 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Oracle размисли и реши да поднови делото на по-висша инстанция. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Oracle размисли и реши да поднови делото на по-висша инстанция. Снимка: Getty Images

За германския софтуерен гигант SAP кошмарът продължава: американският конкурент Oracle започна нов кръг в продължаващия през последните пет години съдебен спор, касаещ откраднат софтуер.

Вместо да приеме решението за извънсъдебно споразумение и компенсация от 306 млн. долара (243 млн. евро) и да сложи край на съдебния спор, Oracle е подал нова жалба. Това означава, че двете страни ще се срещнат отново пред следващата инстанция, пише в свой обширен материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

"Ние сме разочаровани, че Oracle отново върна делото", каза говорител на SAP в понеделник, потвърждаващ първоначален материал на Mannheimer Morgen. „Бяхме се договорили за разумно споразумение, защото вярваме, че този случай отне достатъчно време". SAP все още предпочита да не се стига до съд. Концернът отдавна призна за допуснати нарушения и поднесе публично извинение.

Спорният въпрос е с дългогодишна давност. Служители на придобитото през 2005 г. и вече затворено дъщерно дружество на SAP – TomorrowNow, са сваляли нелегално огромно количество ъпдейти от Oracle. Прокуратурата на Сан Франциско в своите разследвания е доказала най-малко 6249 подобни случаи и е наказа SAP с глоба от 20 млн. долара. Успоредно с това от 2007 г. насам тече и граждански иск, заведен от Oracle.

Съдебно жури първоначално отсъди Oracle да получи обезщетение от 1,3 млрд. долара, но впоследствие съдията разкритикува сумата като "силно преувеличена" и я намали до 272 млн. долара. Oracle не се е съгласил с предложението. За да се избегне продължителен и скъп (заради високите възнаграждения на американските адвокати) процес, SAP предложи изплащането на 306 млн. долара и Oracle привидно се съгласи с компенсацията, като съдията Филис Хамилтън също даде своята благословия.

Oracle все пак най-накрая се реши на обжалване. „Обезщетението за около 306 млн. долара остава и при следващата инстанция", казва говорителят на SAP. Тази сума е минималната, която компанията ще прехвърли на Oracle, дори ако сега се определи по-нисък размер. SAP вече плати на конкурента си съдебни разходи на обща стойност 120 млн. долара.

Двете компании са яростни врагове още преди кражбата. SAP е световен лидер на пазара за бизнес софтуер. Oracle е лидер в базите данни, но все повече навлиза и в областта на SAP. Изпълнителният директор на Oracle Лари Елисън през последните години похарчи десетки милиарди долари за придобивания в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още