IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг не възнамерява да продава свои акции от Facebook поне до година

Социалната мрежа ще плати в брой данъка върху изплащаните в акции компенсации на служителите си

10:43 | 05.09.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зукърбърг притежава 444 млн. обикновени акции в социалната мрежа, както и опция за закупуването на още 60 млн. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Зукърбърг притежава 444 млн. обикновени акции в социалната мрежа, както и опция за закупуването на още 60 млн. Снимка: Getty Images News

Главният изпълнителен директор и основател на най-голямата в света социална мрежа Facebook Марк Зукърбърг не възнамерява да продава акциите си в нея най-малко още една година въпреки планираната за октомври отмяна на забраната за операции с тези ценни книжа, сочат документи, подадени от компанията пред американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) и цитирани от РИА Новости.

В момента Зукърбърг притежава 444 млн. обикновени акции в социалната мрежа, както и опция за закупуването на още 60 млн.

„Марк Зукърбърг ни уведоми, че не възнамерява да извършва каквито и да било сделки с акциите на Facebook в продължение на най-малко 12 месеца“, пише в документа.

Забраната за продажба на 271,1 млн. акции на социалната мрежа, собственост на най-рано инвестиралите в нея, изтече на 16 август. Това увеличи с около 60% до 692 млн. обемът на акциите на компанията, с които могат да бъдат извършвани сделки.

След падането на забраната големи пакети с акции продадоха съоснователят на Facebook Дъстин Московиц и инвеститорът Питър Тийл.

Ограничението за сделки с акциите на социалната мрежа от страна на служителите ѝ първоначално бе планирано да отпадне на 14 ноември, но компанията реши да изтегли напред този срок до 29 октомври. В същия ден изтича забраната за продажба на акции, валидна за Зукърбърг. От тази дата освен акциите, собственост на главния изпълнителен директор на Facebook, броят на акциите, които могат да се търгуват свободно, ще се увеличи с още 234 млн.

14 ноември обаче остава дата за отпадане на поредната забрана, като в оборот влизат още 749 млн. акции. Следващите дати, в които се очаква да се излеят нови акции на пазара, са 14 декември със 156 млн. броя и 18 май 2013 г. - с 47 млн.

Двама членове на борда на директорите на социалната мрежа, Марк Андресен и Доналд Греъм, също обявиха, че не възнамеряват да продават акциите си с изключение на случаите, когато подобна сделка се налага за плащането на данъци.

На самата компания предстои да плати данък върху компенсациите за служителите си, изплащани под формата на нейни акции и опции за закупуването им. В тази връзка оттам взеха решение за разпределяне между служителите през октомври само на 124 млн. акции, или 55% от предварително планираната бройка, като удържат останалите 45%.

Вследствие на този ход според изчисленията на Facebook данъчните ѝ задължения по това перо ще достигнат около 1,9 млрд. долара, които тя смята да плати от натрупаните средства в брой.

Социалната мрежа проведе първично публично предлагане на акциите си на борсата Nasdaq през май тази година, като тогава те бяха предложени на цена от 38 долара. Оттогава обаче те загубиха над половината от стойността си, приключвайки вчерашната сесия на борсите в САЩ на цена от 17,73 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Всъщност има много иноватори, които са и добри мениджъри. Колкото до Стийв Джобс той никога не е бил иноватор, а просто лице и мениджър на компанията. Истинският иноватор при основаването на Apple e Стийв Возняк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
THE TRADER
преди 11 години
Е, хайде сега, та той малко ли продаде?!? Ако и сега продължава да продава, значи да върви сам срещу себе си! А това веднага ще се разбере и жална им майка на акциите и цената им! Това би било проява на лош вкус и прекомерна алчност!Иначе и аз мисля, че пътя им надолу ще продължи още дълго време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
Ами ако не се махне като CEO, нищо чудно и опеластра2000 да познае. Рядко предприемачите или иноваторите са и добри бизнес администратори. Едно от изключенията беше Джобс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
opelastra2000
преди 11 години
Таман до 1 година акциите вече ще са станали по 1,80 вместо сегашните 18 долара:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още