IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново съветва да не се използва Internet Explorer

В браузъра била открита опасна уязвимост, която вече се използвала при целенасочени атаки

12:43 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия отново съветва да не се използва Internet Explorer

В интернет браузъра на Microsoft Internet Explorer е било открито слабо място. Засегнати са IT системи, които използват версии на Internet Explorer 7 или 8 под управлението на операционната система Microsoft Windows XP, както и версии 8 и 9 на браузъра, работещи под Microsoft Windows 7, обяви в понеделник Федералната служба за сигурност в областта на информационните технологии (BSI), цитирана от DPA.

Уязвимостта на браузъра вече се използвала при целенасочени атаки. Освен това атакуващият код бил свободно достъпен в интернет, така че скоро можело да се очаква и мащабна негова употреба.

За да се атакува уязвимостта, било достатъчно интернет потребителят да бъде примамен към зловреден сайт. При разглеждане на този сайт може чрез използване на слабостта с произволен код уязвимата система да бъде подведена, че хакерът разполага с потребителски права.

И тъй като за момента не е налична никаква актуализация на защитата на производителя (т. нар. „пач“), всички потребители на Internet Explorer са посъветвани да използват алтернативен браузър за ползване на интернет. BSI оставала във връзка с Microsoft, за да се запълни пропускът в сигурността.

Подразделението на Microsoft в Германия разкритикува предупреждението на BSI в становище за Wall Street Journal Deutschland.

„Няма причина за паника“, казва говорител на компанията. В случая ставало дума за отделни целенасочени атаки. „С оглед на заплахата, на която са изложени всички браузъри, ние смятаме, че не е целесъобразно да се препоръчва на хората да обмислят смяна на браузъра“.

Microsoft не коментира вида на жертвите, извършителите или броя на нападенията.

Софтуерната компания планира "възможно най-скоро" да предложи актуализация на софтуера за уязвимостта, „вероятно преди официалния ден за пачове - 9-и октомври", заяви говорителят. По-малко критичните софтуерни бъгове Microsoft обикновено отстранява в пакет в т. нар. „Patchday“.

През януари 2010 г. същата служба отново призова потребителите на Internet Explorer временно да преминат към алтернативни варианти. Специалистите откриха пробив в системата за сигурност, която засяга различни версии на Windows. Чрез нея хакери биха могли да се възползват и да разбият всеки компютър, който работи с Internet Explorer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още